Gazete Vatan Logo

Jean giyen kadının anatomisi

Ne giyeceğim derdinin baş kurtarıcısı jeanler. Hayatımızın odak noktasındalar. O kadar ki jeanology bugünlerdeki en trend kelime. Artık sık sık jean ve kadın ikilisiyle ilgili araştırmalar yapılıyor ve görülüyor ki kadınlar, moralleri yüksekken dar modelleri tercih ediyor.

Jean giyen kadının anatomisi

Giyinmek bazı zamanlarda ekstra efor gerektirebilir ama aynı zamanda iyi de hissettirir; özellikle de ekstra iltifat alıyorsanız... Yapılan yeni bir çalışmaya göre kadınlar daha özenli giyindiklerinde daha iyi hissediyorlar. Depresyondaki kadınlar bol bluzlar, kazaklar, pantolonlar, sweatshirtler giyerken; mutlu kadınlar favori elbiselerini, mücevherlerini, dar kotlarını tercih ediyor. Bu da demek oluyor ki pozitif ve mutlu kadınlar ruh hallerine uyumlu bir şekilde enerji harcarken; mutsuz ve kötü ruh halindeki kadınlar bunun için hiç enerji harcamıyor. 100 kadın üzerinde yapılan (21- 64 yaş arası) çalışmaya göre kadınların yüzde 73’ü en azından son birkaç ayda alışveriş yapmış. Yüzde 96’lık bir kısmı ise giydiklerinin özgüvenli hissetmelerine etkisi olduğunu söylemiş. Peki neden mücevher takmak mutlulukla bağlantılı ya da mutsuzken bol giyiliyor? Hertfordshire Üniversitesi psikoloji bölümü profesörü Karen Pine bu konularla ilgili çalışmalarda bulunmuş ve kadınların duygu durumlarına göre giyinmelerinin ruh hallerine etkisini araştırmış. Araştırmadaki kadınların yüzde 51’i mutsuzken, yüzde 33’ü mutlu ve pozitifken jean giyiyor.

Haberin Devamı

%87

Karşı tarafın hakkımızdaki görüşü ilk 3 dakikada oluşuyor. Yüzde 87’si giyime, yüzde 8’i vücut diline, yüzde 5’i konuşmaya bakıyor.

%51

Kadınların yüzde 51’i mutsuzken, yüzde 33’ü ise mutlu ve pozitifken jean giyiyor.

Topuklu ayakkabı ve seksi bluz tercih edin

İmaj danışmanı Linda Foreland ise kot pantolonların topuklu ayyakabı ve seksi bir bluzla çok havalı olabileceği kanaatinde. Foreland’a göre tüm yaş gruplarındaki insanlarda ilk izlenim 3 dakikada oluşuyor. Yüzde 87 giyimi, yüzde 8’i vücut dilini, yüzde 5’i de konuşması ile karşı tarafta etki yaratıyor. Daha sonraki 20 dakika boyunca düşünceler değişebilmekte. Bu nedenle görünümün çok önemli olduğu konusuna vurgu yapılıyor.

Her kadının ortalama 7 jean’i var

Her kadının ortalama yedi jeani olduğu belirlenmiş. Ancak sadece dördünü devamlı giyiyorlar... Bir başka göze çarpan durum ise farklı giyinme seçeneklerinin kadınlar üzerine olumlu etkisi. Eğer ne tür kıyafetlerin modumuzu yükselttiğini bilirsek daha az anti depresan ihtiyacı duyabiliriz. Ünlü araştırmacı Dona Stellhama ise, “feng shuiye göre giyinmek hayatımızı kolaylaştırabilir” diyor. Feng shui ile ilgili olmayanlar için şöyle söylenebilir, doğaya ait beş elementle ilgili renkleri içeren kıyafetler ve metal aksesuarlar bize her zaman daha fazla güç verir. Gün içinde kendine daha güvenli ve güçlü bir duruş sergilemeye yardımcı olur. Aksesuarlarda şapkalar oldukça önemli mesela. Şapka takan kadınların çevrenin ilgisini üzerinde topladığı aşikar... Araştırmacılar, erkeklerin kıyafet seçimlerine daha fazla efor sarfettiklerinde daha ilgi çekici olabileceğini düşünüyor. Ancak öyle görünüyor ki, erkekler birini etkilemek için araba seçimine daha çok enerji sarfetmeyi tercih ediyorlar.

Haberin Devamı

18-34 yaş arası en çok harcama yapanlar

Son dönemde moda bir kavram var; jeanology yani kotpantolon bilimi. Büyük çoğunluğun söylediği şey ise “eğer jean ile yaşayabilsem devamlı jean giyerdim” şeklinde... Araştırma yapılan kadınların yüzde 85’inin haftada en az bir kere jean giydiği görülüyor. Yarısından çoğu ise hergün jean giyebilmeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

%85

Kadınların yüzde 85’i haftada en az 1 defa jean giyiyor. çoğu kadın “Eğer jean ile yaşayabilsem devamlı giyerdim” diyor. Jean için en çok para harcayan ise 18-34 yaş arası grup.