Gazete Vatan Logo

Jaws yakalandı kanser hastaları kuyrukta

Beylikdüzü açıklarında iki köpekbalığı yakalandı.

Beylikdüzü açıklarında biri 5, diğeri 3.5 metre boyunda iki köpekbalığı yakalandı. Eski bakan Tüzmen’in ‘köpekbalığı yiyip kanseri yendim’ sözünü duyan hastalar, balıklardan almak için sıraya girdi..

Marmara Denizi’nde balıkçı ağına biri bir ton, diğeri 700 kilogram ağırlığında iki köpek balığı takıldı. Beylikdüzü açıklarında yakalanan köpek balıklarından bir tonluk olan 5 metre, 700 kilogram ağırlığında olan ise 3,5 metre uzunluğa sahip. Balıkçılık yapan Kenan Balcı’nın ağına takılan balıklar, Beylikdüzü Yeşilvadi Balıkçısında sergileniyor. Çok sayıda vatandaş, köpek balıklarıyla fotoğraf çektirdi. Köpek balıklarının camgöz cinsi olduğunu belirten Balcı, Marmara Denizi’nde hamsi ve istavrit bolluğu yaşandığını, köpek balıklarının, hamsi ya da istavrit sürülerinin peşine takılarak Karadeniz’den Marmara’ya gelmiş olabileceklerini anlattı.

Tüzmen’i duyan koştu

Balıkçı Kenan Balcı, tezgahta iki gün sergilenecek köpek balıklarının daha sonra parçalara ayrılacağını ifade ederek, “Kanser hastalarından köpek balığı etine yoğun talep var. Eski bakanımız Kürşad Tüzmen’in kanser hastalığını köpek balığı eti yiyerek yendiğini duyan herkes soluğu burada alıyor. Nadiren yakalanan köpek balıklarının etini talep eden müşterilerimize ücretsiz dağıtacağız. Et dağıtımına önümüzdeki pazartesi günü başlayacağız” diye konuştu.

‘Bilimsel dayanağı yok’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Demir, “Bu spekülasyon köpek balığı kıkırdağının etkili olduğu söylemiyle başladı. Bu ürün ABD’de onay aldı. Şimdi de köpek balığının karaciğeri ve karaciğer yağının etkili olduğu iddialarıyla devam ediyor. Bu ürünlerin hiçbirinin destekleyici olmak yanında ki, o da tartışılır, hiçbir yararı yok. Hastalarımız son dönemde sürekli bunu soruyor. Onlara da söylüyorum bu ürünlerin hiçbir bilimsel dayanağı yok. Bu ürünlerin kanser hücreleri üzerinde etkinliğiyle ilgili klinik olarak gösterilmiş hiçbir kanıt yok.”

Etkisi kanıtlanmadı’

Köpekbalığı kıkırdağı ve karaciğerinin kansere iyi geldiği savları bilim adamlarından ilgi görmedi. 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel de konuyla ilgili şunları söylemişti, “Köpek balığıyla ilgili bu konular daha önce de gündeme geldi. O dönemde ABD’de kanserle uğraşan ciddi kurumlarca araştırıldı ve hala etkisi olduğu kanıtlanmadı. Yardımcı tıp anlamında bu ürünler kullanılıyor ama bilimsel olarak herhangi bir kanser türünü iyi ettiği ispatlanmadı. Kanıta dayalı tıbba göre tedavi edici özelliği bulunmuyor. Tüzmen’in de hastalığıyla ilgili cerrahi ve onkolojik tedavileri kesinlikle yapılmıştır. Kanımca kendisine yapılan tedavilerle iyileşmiştir.”

Haberin Devamı