Gazete Vatan Logo

Jartiyerli rahibeler

Böyle olur 'Türk köyü'nde karnaval!

Hiçbir Türk'ün yaşamadığı ancak herkesin kendisini Türk 'hissettiği' Belçika'nın Faymonville köyünde festival zamanıydı. Halk rakı içip, kebap yiyerek eğlendi

Belçika'daki "Türk Köyü" Faymonville'de her yıl düzenlenen karnaval bu yıl da coşkulu geçti. Kendilerini asırlardır "Türk" olarak adlandıran Belçikalı köylüler, geleneksel olarak Türk giysi ve bayraklarıyla karnaval korteji oluştururken, ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen "gerçek Türkler" de karnaval etkinliklerini izledi.

Belçika'nın Arden dağları bölgesinde bulunan, birkaç yüz insanın yaşadığı "Faymonville" adlı köyün meydanında, Belçika ve Valonya bayrakları yanında Türk bayrağı da dalgalanıyor. Faymonville köyünde hiçbir zaman, hiçbir Türk'ün yaşamadığını belirten köylüler, kendilerine asırlardır "Türkler" dendiğini, "Türk Köyü"nün insanları olduklarını söylüyor, kendilerini "Faymonville Türkleri" olarak tanıtıyorlar.


Neden böyle?

Faymonville köylülerine "Türk" denilmesi ve Türk bayrağının bu köyün sembolü olması çeşitli rivayetlerle izah ediliyor. Bazı köylüler, bu geleneğin 8. yüzyıldan kaldığını savunuyorlar.

En yaygın rivayete göre, 16. ve 17. yüzyıllarda, Avrupa'da Türk işgalinden zarar görenlere yardım için para toplanırken, Faymonville köylüleri bu parayı vermeyi reddettiler ve bu nedenle "Hıristiyanlık âleminin düşmanı ve Türklerin dostu" ilan edildiler. O zamanlar herkese korku veren "Türk" ismini alan köylüler, kendilerini cezalandıran Liege Prensi'ni iyice kızdırmak için kilise çanlarını susturup, dua çağrısını ezan taklidi seslerle yapmaya başladılar.

Faymonville köylülerinin, Haçlı Seferleri'ne katılmayı ve Türklere karşı savaşmayı reddettikleri için "Türk" olarak adlandırıldıkları da rivayetler arasında...

Faymonville'in "Turkania" isimli futbol kulübü, maçlarına her zaman Türk bayrakları eşliğinde çıkıyor, kulübün ambleminde de bu bayrak yer alıyor.

Haberin Devamı