Gazete Vatan Logo

Japonya'yı sarsan gelişme

Deprem, tsunami ve nükleer felaketle baş etmeye çalışan Japonya’da şimdi de radyasyonlu su ve gıda paniği ortaya çıktı. Art arda patlayan Fukuşima Nükleer Santrali’nin reaktörlerinden sızan radyoaktif maddelerin santralin 40 kilometre uzağındaki ıspanaklara ve sütlere bulaştığı ortaya çıktı. İbaki kentinde yapılan ölçümlerde süt ve ıspanaktaki radyasyon miktarının güvenlik sınırlarının üzerinde olduğu saptandı. Ardından Tokyo ve civarındaki şebeke suyunda da radyoaktif kalıntılara rastlandı.

Bilim Bakanlığı’nın yaptığı ölçümlerde Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata’da şebeke suyunda radyoaktif iyot, Tochigi ve Gunma’da ise sezyum izleri bulundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci emre kadar son verildiğini bildirdi. UAEK’dan yapılan açıklamada, radyoaktif iyot elementinin bulunduğu gıdaların kısa sürede insan sağlığına zararlı olacağına dikkat çekerek, “Tiriod bezlerinize zarar verir sakın tüketmeyin. Özellikle çocuklar uzak dursun” uyarısında bulundu.

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, “Bu ürünleri yediğiniz anda hastalığa kapılacak bir durum yok. Diğer besinlerde de radyoaktif kalıntı olup olmadığını araştırıyoruz” açıklamasında bulundu. Sözcü, şebeke suyundaki radyasyon izlerinin ise normalin altında olduğunu belirterek “Suyun kullanımında herhangi bir sakınca yoktur” diye konuştu.

Ancak Fukuşima nükleer saltralinden yayılan radyasyonnu tüm besin zincirine sıçramasından endişe ediliyor. Daha önceki nükleer felaketleden edinilen gözlemlere göre, sebze, meyve ve otlara bulaşan radyoaktif maddeler, hayvanlara da geçerek süt ve ete de bulaşıyor. Uzmanlara göre bu radyoaktif partiküller tehlikeli, çünkü halen bir enerji yayıyorlar. Bu enerji de insan vücudundaki DNA sarmallarında hasara neden olarak kanser riskini artırıyor.

Barınak barınak ailesini arıyor

Japonya’yı vuran deprem ve tsunami felaketinde resmi rakamlara göre ölü ve kayıp sayısı 18 bin 600’e ulaştı. Yetkililer dev dalgaların okyanusa taşıdığı binlerce insanın cesedinin hiç bulunamayacağını söylüyor. Işonomaki kentinde 9 yaşındaki Toşihito Misawa, bölgede yaşanan dramın sembolü oldu. Tsunami sırasında anne ve babasını kaybeden Toşihito, her gün kentteki barınakları teker teker dolaşarak ailesini arıyor. Toşihito’nun elinde taşıdığı pankartta, “Yarın yine geleceğim, lütfen beni bekleyin” yazıyor.

10 gün sonra sebzeye kavuştular ama...

Miyagi bölgesini vuran 9.0 şiddetindeki deperm ve ardından yaşanan tsunami felaketinden en çok etkilenen yerleşim birimi olan Sendai kenti 10 günden sonra ilk kez taze sebze ve meyve yüzü gördü. Halk kurulan yerel pazarlara akın etti. Ancak süt ve ıspanakta radyoaktif kalıntılara rastlanması halk arasında korkuya neden oldu.

Nükleer santrale elektrik bağlandı

Japonya’daki 9.0 şiddetindeki depremde zarar gören Fukuşima nükleer santralinde halen olağanüstü durum devam ediyor. Dün tsunamide hasar gören soğutma sistemini yeniden çalıştırmak için çekilen 1 kilometrelik yüksek gerilim kablosu sisteme bağlandı. Şimdi su pompaların çalışıp çalışmayacağı kontrol edilecek. Yetkililer ilk etapta tehlikeli olan 2’inci reaktöre elektrik vermeyi umuyor. Eğer başarılı olurlarsa 1, 3 ve 4 numaralı reaktörlere de enerji verilecek. Ancak bu son müdahalenin de başarısız olması durumunda santralin tamamen kum ve betonla kaplanması gündeme gelecek. Reaktörlerin su sıkan itfaiye ekipleri 24 saat aralıksız sürdürdüğü soğutma çalışmaları da diğer yandan tüm hızıyla devam ediyor. Fukuşima santralini işleten Tokyo Elektrik Şirketi (TEPKO) yetkilileri, dün yaptıkları basın toplantısında, santarlin 5 metre dalgalara dayanıklı olarak inşa edildiğini, ancak reaktörlere 7 metre dalgaların vurduğunu açıkladı.

BAŞKAN Toplantıda dayanamadı ağladı

Patlamaların yaşandığı santrallerin işletmecisi TEPKO’nın başkanı Akio Komori, dün düzenlediği basın toplantısında santraldeki durumun çok kötü düzeyde olduğunu bildirdi. Komori basın toplantısından çıkarken gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı