Gazete Vatan Logo

Japonya'yı korkutan papatyalar

2011 yılı Japonya deprem ve tsunamisinde Fukişima'daki 6 reaktörün 3'ü hasara uğramış ve radyasyon sızdırmaya başlamıştı. Bu reaktörlerin yakınlarında yetişen papatyaların görüntüleri ise halkta bir korku yarattı.

Japonya'yı korkutan papatyalar

11 Mart 2011'de Tohoku, Japonya'nın doğu kıyısı 9.03 şiddetindeki depremle sarsıldı. Bu büyüklük bu zamana kadar Japonya'ya vuran en yüksek depremi işaret ediyordu. Japon hükümeti, felaketi resmi olarak "Büyük Doğu Japonya depremi" olarak adlandırdı. Deprem 6 dakika sürdü ve felaket sonrasında bölgede 37.9 metreye varan tsunami dalgaları meydana geldi. Depremde 15,828 kişi hayatını kaybetti. 6,126 kişi yaralandı ve 2173 kişi kayıp olarak belirlendi. Kara ve demiryolları ağır hasar gördü, çeşitli yerlerde yangınlar çıktı ve bir baraj yıkılarak bölgede sel oluşturdu. Kuzeydoğu Japonya'da 4.4 milyon ev elektriksiz, 1.5 milyon ev ise susuz kaldı, deprem sonucu gıda sorunu da oluştu. Deprem sonucu oluşan tsnuamiler Fukuşima Nükleer santralinde de hasarlar meydana getirdi.

Bu hasarların sonucunda Fukuşima'aki 6 reaktörden 3'ü radyason sızdırmaya başladı ve facai o anda itibaren başladı. Bölgedeki yoğun radyasyondan dolayı girilip önlem de almakta güçlük çekiliyordu. Fukuşima tam bir faciaya dönmüş arkasında "Zamanında yapılması gereken bakımı yapmadıkları için böyle oldu" gibi iddialar bırakmıştı.

Bu sefer ise Japon bir vatandaşın Fukuşima santrallerine 110 km ötede bulunan Nasuşioabara City’de çektiği 4 papatyanın durumu halka tekrardan o günleri yaşattı. 4 papatyanın 3'ü gözle görülür şekilde başkalaşmış mutasyona uğramıştı. Fotoğraf twitter'da 1000'e yakın retweet almış durumda.

Bu ilk mutasyon değil

Haberin Devamı

2013 yılında da benzer şekilde çevre alanlarda bulunan mutasyona uğramış meyve ve sebzelerin fotoğrafları paylaşılmıştı. Bahçecilik uzmanlarına göre ise yüksek orandaki radyasyonun bu türk bozukluklar oluşturması normal.

Eve dönebilecekler mi?

Bu fotoğraflar ise bölgeden tahliye edilen kişilerin 2017 yılında söz verildiği gibi evlerine dönme ihtimalini sorgulattı. Başbakan Şinzo Abe bölge sakinlerine Mart 2017'ye kadar evlerinize dönebileceksiniz demişti, fakat fotoğrafları gören halk aynı görüşte değil.