Gazete Vatan Logo

Japonya kıyameti yaşadı!

Japonya’yı vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 400 kişinin öldü, yüzlerce kişinin de kayıp... (Kyodo Ajansı: 88 bin kişiden haber alınamıyor) Sarsıntıdan sonra Japonya'yı vuran tsunami, tüm Pasifik ülkelerini alarma geçirdi.

Japonya’da, 8,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye saati ile sabah 07.46'da meydana gelen depremin merkezinin yerin 10 kilometre altında, Japonya'nın doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi.

TSUNAMİ VURDU

Depremin hemen ardından Japonya Meteoroloji Kurumundan tsunami uyarı yapıldı. Bu açıklamaların hemen ardından dev dalgaların kıyılara vurmaya başladığı haberleri geldi. Ülkenin kuzeyindeki Sendai kentindeki limanı 10 metre büyüklüğündeki dalgalar yuttu.

NÜKLEER TESİSDE YANGIN

Şiddetli depremin ardından pek çok nükleer tesis ve petrol rafinerisi kapatıldı. Japonya Başbakanı ise herhangi bir sızıntının söz konusu olmadığını açıkladı.


Kyodo Haber Ajansı'na göre ise, Japonya'da meydana gelen şiddetli depremden Miyagi bölgesinde yer alan Onagawa nükleer tesisi de zarar gördü.

Ajansın geçtiği habere göre nükleer tesisin türbin binasında yangın çıktı.


GEMİ DALGALARA KAPILDI


Deprem sonrasında oluşan tsunami dalgaları ülkenin kuzeydoğusunu vurdu. Sendai kentindeki limanı 10 metre büyüklüğündeki dalgalar yuttu. Reuters haber ajansı da en az 100 kişiyi taşıyan bir geminin ülkenin kuzeydoğusunda tsunami sularına kapıldığını açıkladı.



DÜNYADA TSUNAMİ ALARMI

Depremin hemen ardından Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan Hawaii, Tayvan ve Endonezya'da tsunami alarmı verildi. tsunami Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi tsunami uyarısının Japonya, Filipinler, Avustralya, yeni Zelenda, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti.



Depremin hemen ardından NTV yayınına bağlanan Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşaviri Sinan Körün, şunları söyledi:

'İNSANLARDA KORKU VAR'

“Daha önce Japonya’da 5 yıl görev yapmıştım, şimdi 1 yıldır buradayım. Burada depremler olağan. İlk kez büyükelçilik olarak kendimizi binadan attık. Herhangi bir can kaybına dair bilgi yok. Tsunamide 6 metrelik dalgalar bekleniyor. Büyükelçilik binasında hasar yok, çevremizdeki binalarımızda da hasar yok. Depremin ardından birkaç artçı sarsıntı oldu. Şu anda büyükelçilik binasındayız. İnsanlarda korku var. Cep telefonları kullanılamıyor, sabit telefonlar çalışıyor.”

'ÇOK BÜYÜK DEPREM'

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu çok büyük bir deprem olduğunu söyledi ve ekledi: 'Yeryüzüne yakın bir deprem. O yüzden etkili olmuş gibi görünüyor. Japonya için bile büyük bir deprem. Daha önce yaşanan bir depremle bir bağlantısı var mı, bunu zamanm içerisinde öğreniriz. Önceki depremle büyüklük açısından büyük bir fark var. Tsunamide dalgaların büyüklüğü değil hızı ve şiddeti önemli.'

Petrol tesisleri yanıyor

Tokyo yakınlarındaki Chiba bölgesindeki bir petrol rafinerisinde yangın çıkrı. Başlayan yangın artarak devam ederken az önce rafineride şiddetli bir patlama yaşandı. Japon Bakan yaşanan bu olayların ardından 5 nükleer tesisin ise güvenlik önlemiyle kapatıldığını açıkladı.

Sabah ssatlerinde Japonya'da yaşanan 8.9 şiddetindeki deprem nedeniyle oluşan Tsunami bölgede önüne çıkan herşeyi sürükleyerek ilerlemeye devam ediyor.

Merkez üssü Sendai kentinin 130 kilometre doğusu olarak açıklanan depremin yerin 24 kilometre altında meydana geldiği ifade edildi. TSİ 07.46'da meydana gelen depremin ardından son bir saat içinde 6'nın üzerinde 5 artçı sarsıntı daha yaşandığı bildirildi.

Tsunami havaalanını böyle yuttu

Japonya'nın kuzeydoğusunu vuran ve dev dalgalara neden olan 8.9 şiddetindeki deprem büyük çaplı maddi hasara yol açarken, bölgedeki Sendai Havaalanı sular altında kaldı.

JAPONYA BAŞBAKANI: SIZINTI YOK

Japonya Başbakanı Naoto Kan ise nükleer santrallerde önemli bir hasarın ve herhangi bir sızıntının söz konusu olmadığını ancak deprem sonrasında özellikle ülkenin kuzeyinde büyük hasar meydana geldiğini açıkladı.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano da deprem bölgesine askerlerin sefkedildiğini açıkladı. İlk aşamada 8 askeri uçak deprem bölgesine gönderildi.

BM HAZIR


Birleşmiş Milletler de, 30 uluslararası arama kurtarma ekibibnin hazır olduğunu ve talep halinde Japonya'ya gidebileceğini açıkladı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, 'Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız' dedi.

Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

'İnsanlar yiyecek stoğu yapmaya başladı'

Japonya'da yaşayan Engin Yenidünya yaşadıklarını ntvmsnbc'ye anlattı.

Japonya'da 7 yıldır yaşayan bankacı ve film yapımcısı Engin Yenidünya deprem anında yaşadıklarını ve sonrasını ntvmsnbc'ye anlattı.

Deprem anında Tokyo'da çalıştığı şirketin 17. katında olduğunu söyleyen Yenidünya, "Masanın etrafından fazla uzaklaşmıyoruz. Şirket içi anonslar da bu yönde. Ayrıca asansörler de çalışmıyor.

Şu an etrafta fazla panik yok onun yerine insanlar, evleri uzakta olanlar geceyi ofiste geçirme planı yapıyor. Trenler çalışmadığı için evi uzak olanların çoğu bunu yapacak.

Trenlerin bu gece de çalışmayacağı söyleniyor" dedi.

1999 depreminde İstanbul'da olduğunu kaydeden Yenidünya, iki deprem arasındaki farkları şöyle anlattı; "Burada 3 yıldır deprem olmuyordu ve ayrıca daha öncede 1999 depreminde İstanbul'da bir binanın 9. katındaydım. Ancak camdan bakınca koca koca şirket binalarının sallandığını görmek beni ürküttü. Bu deprem hakkaten çok farklıydı."

Japonya'daki dostlarıyla konuştuğunu ve insanların şu an çoğu alışveriş merkezine giderek yiyecek stoğu yaptığı haberini aldığını belirten Engin Yenidünya, "Depremin merkezi Japonya'nın kuzeyinde pek de merkezi olmayan bir yerde olduğundan panik fazla olmadı" yorumunu yaptı.



Deprem fırtınayla geldi

Japonya'ya tarihin en büyük beşinci sarsıntısı bir deprem fırtınasıyla geldi. 8.9'luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandı, öncü depremler arasında 7.2, 6.1 ve 6 büyüklüğünde sarsıntılar vardı.

Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremden önce Honshu'daki hareketlilik dikkat çekiyor.

Bölgede 8.9'dan önce iki gün içinde 35 deprem meydana geldi. Honshu merkezli sarsıntılar arasında 7.2, 6.1 ve 6 büyüklüğünde öncü depremler bir uyarı niteliğindeydi.

Büyük depremden sonra ise artçı sarsıntılar Japonya'yı sallamaya devam ediyor. Artçı sarsıntılar arasında 7.1, 6.8, 6.4, 6.3 ve 5.8 büyüklükteki depremler var.

YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ

Yüzyılın başından beri meydana gelen şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle:

1960: ŞİLİ - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri de tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

1964: ALASKA - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

2004: ASYA - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kadar insan öldü ya da kayboldu.

1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

1906: EKVADOR - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.

1965: ALASKA - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

2005: ENDONEZYA - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

1957: ALASKA - Andreanof Adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

BOLULU AŞÇI ERDOĞAN 17 AĞUSTOSTAN SONRA JAPONYA’DAKİ DEPREMİ YAŞADI

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun kuzeyindeki Hachihoji ilçesinde bulunan Bolulu aşçı Cihan Erdoğan yaşadıklarını AA’ya anlattı.

Tokyo’nun kuzeyinde kente yarım saatlik mesafede bir Türk restoranında aşçı olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye’de 17 ağustos depremini yaşadığını belirterek, bu kadar şiddetli bir depreme rağmen bölgede can kaybının olmamasının çok sevindirici olduğunu söyledi.

Erdoğan, bölgede elektrik ve su olmadığını, yetkililerin kendilerine jeneratör ve bidonlarla su dağıttığını belirtti.

İnsanların evlerinde olduğunu ve gıda sıkıntısı yaşanmadığını kaydeden Erdoğan, halen artçı sarsıntıların ara ara yaşandığını ve korku dışında bir sorunları olmadığını anlattı.

Türkiye’nin Tokyo büyükelçiliğinin kendilerini sık sık aradığını ifade eden Erdoğan, bulunduğu ilçede 4 Türk daha olduğunu ve kimsenin bir sorununun olmadığını kaydetti.

FUKUŞİMA NÜKLEER TESİSİNDEKİ DURUM KONTROL ALTINDA

Japonya'da şiddetli deprem sonrasında Miyagi bölgesindeki Fukushima nükleer tesisinde çıkan yangının ardından tesiste olağanüstü hal ilan edildi. Tesis çevresinde yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin tahliyesine başlanırken, Dünya Nükleer Birliği, tesisteki durumun kontrol altına alındığını duyurdu.

Dünya Nükleer Birliği, Japonya’daki depremin ardından soğutma sisteminde hasar meydana gelen Fukuşima nükleer santralindeki durumun kontrol altında olduğunu bildirdi.

Dünya Nükleer Birliğinde görev yapan bir analist, yaklaşık bir saat sonra yedek bir güç sisteminin devreye girdiğini ve soğutma sistemine yeniden su pompalanmaya başlandığını anladıklarını söyledi.

Japonya’yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından, hükümet Fukuşima’daki nükleer santralin soğutma sisteminde arıza oluştuğunu ilan etmiş ve binlerce kişinin bölgeden tahliye edilmesi emri verilmişti.

OBAMA JAPON BAŞBAKANINI ARADI

ABD Başkanı Barack Obama şiddetli depremin ve tsunaminin ardından Japonya Başbakanı Naoto Kan’ı aradı.

Obama’nın sözcüsü Tommy Vietor, Obama’nın Kan’ı deprem ve tsunamiyi konuşmak için aradığını söyledi ancak başka ayrıntı vermedi.

Sözcü, Obama’nın yardımcılarıyla yaptığı toplantıda, Japonya ve Pasifik’teki gelişmelerle ilgili bilgi aldığını da kaydetti ve bu yüzden daha önce açıklanan basın toplantısının saatinin değiştirildiğini sözlerine ekledi.

BİR BARAJ YIKILDI, BAZI EVLER SULARA KAPILDI

Japonya’da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra bir barajın yıkıldığı bildirildi.

Kyodo haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusunda bulunun, depremin merkez üssüne yakın Fukuşima bölgesinde bir barajın yıkıldığını duyurdu.

Haberde, barajın yıkılması sonucu bazı evlerin sulara kapıldığı belirtildi.

TOKYO’DAKİ TÜRK ÖĞRETİM GÖREVLİSİ KÜYÜK, DEPREMLE İLGİLİ OLARAK GELEN VERİLERİ AA’YA ANLATTI

Japonya’nın Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsünde misafir öğretim görevlisi olarak deprem araştırmaları yapan Yrd. Doç. Dr. Serdar Küyük, bölgede meydana gelen deprem ve tsunamiyle ilgili olarak ellerine gelen verileri AA’ya anlattı.

Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin ardından AA muhabirine konuşan Küyük, şu anda Tokyo’da bulunduğunu ve Türk medyasında kullanılan "Miyagi şehri" ifadesinin yanlış olduğunu belirterek, Miyagi’nin bir bölge olduğunu ve depremin Sendai kentinde olduğunu söyledi.

Küyük, kendisinin de doktora çalışması sırasında Sendai’de yaşadığını ifade ederek, bölge hakkında bilgiler verdi.

Sendai’de nüfusun 1 milyondan fazla olduğunu kaydeden Küyük, şehirde 30 katlı bina sayısının 5-6 civarında olduğunu, 15 katlı bina sayısının da 30’u geçmediğini söyledi.

Küyük, Şehrin genelinin iki katlı yapılardan oluştuğunu ve modern binalar başta olmak üzere, birçok binanın çelik yapılar olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda şehirde çok büyük bir yıkım beklemediklerini ve şehir merkezinde büyük göçükler görülmediğini kaydeden Küyük, esas hasarın şehir dışındaki ahşap yapılarda olacağını belirtti.

Küyük sahil kenarlarında Japonların kafeterya, sosyal faaliyet alanı gibi binalar inşa etmediğini vurgulayarak, bunların deprem önlemi nedeniyle yapılmadığını söyledi.

Miyagi bölgesinin klasik depremleri olduğunu ve 7.5 ile 7.9 arasında deprem beklendiğini anlatan Küyük, bölgenin, en son 2005 yılında 7 civarında bir depremle sarsıldığını kaydetti.

"SENDAİ’DE 40 SANTİMETRELİK YER DEĞİŞTİRME OLDU"

Küyük, Japonya’da beklenen, ancak bu kadar şiddetli olacağı öngörülemeyen bu depremin, şiddet olarak düşünülünce Sendai’de ve bölgede meydana gelebilecek en büyük şiddetteki deprem olduğunu vurguladı.

Görüşme sırasında ellerine gelen kesinleşmemiş bilgiyi de paylaşan Küyük, "enstitüye gelen ilk bilgilere göre Sendai’de 40 santimetrelik bir yer değiştirmenin söz konusu olduğunu" söyledi.

Küyük, canlı yayında erken uyarı sisteminin devreye girdiğini ve Japonya’da ilk defa 10 metrelik bir tsunami geleceğine dair 20 dakika önceden bilgi alındığını aktardı.

Japonya’da insanların yapılara güvendiğini vurgulayan Küyük, deprem sırasında Türkiye’de evlerden çıkıldığını, Japonya’da ise yapıların sağlamlığı nedeniyle insanların evlerinde beklediğini sözlerine ekledi.

ÖLÜ SAYISI YAKLAŞIK 400, YÜZLERCE KİŞİ KAYIP

Japonya’yı vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 400 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Daha önce ülkenin kuzeydoğusundaki Sendai bölgesinde 200-300 cesedin bulunduğunu açıklayan polis yetkilileri, afette ayrıca 110 kişinin daha öldüğünü belirtti. Yetkililer, 544 kişinin de yaralandığını söyledi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin, depremde hasar gören nükleer tesis için Japonya’ya soğutma malzemesi gönderdiğini bildirdi.

KIZILAY VE AKUT JAPONYA´YA GİDİYOR

Japonya’nın kuzeyinde meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki deprem ve yaşanan tsunami sonrası Türk Kızılay’ı ve AKUT’un öncü birlikleri incelemelerde bulunmak üzere bu akşam Japonya’ya gidiyor.

Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla Tokyo’ya gidecek olan AKUT ve Türk Kızılay’ı yetkilileri, yolculuk öncesi Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu arada Türkiye’de bulunan Japon turistler ülkelerine dönmeye başlarken, Türk gazeteciler de deprem bölgesine gitmek üzere Atatürk Havalimanı"na geldi.

DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPILACAK

Japonya’da yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren AKUT Seminer Grubu Sorumlusu Murat Harun Öngeren, " AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak bir personelle çalışma bölgesine intikal edeceğiz. Türk Kızılay’ından iki arkadaşımızla beraber bölgede keşif çalışması yürüteceğiz. Türk Kızılay’ından gelecek arkadaşlarla birlikte Tokyo ve Tsunaminin gerçekleştiği bölgeye en yakın noktaya ulaşmaya çalışıp durum değerlendirmesi yapacağız" dedi.

KIZILAY ÖNCÜ BİRLİK GÖNDERDİ

Durum ve ihtiyaç değerlendirmesi yapmak üzere Japonya’ya gideceklerini ifade eden Türk Kızılay’ından Sinan Derindere ise, "Japonya’daki Kızıl Haç ile yaptığımız görüşmeler sonucunda onların daveti ve Genel Başkanımız Tekin Küçükali’nin talimatlarıyla durum ve ihtiyaç değerlendirmesi yapmak üzere bu ülkeye hareket ediyoruz. Biz öncü ekibiz. Öncelikle bu tip afetlerde barınma ve beslenme konusunda çalışmalar yapacağız" dedi.

TÜRKİYE’DEKİ JAPON TURİSTLER ÜLKELERİNE DÖNDÜ

Bu arada Türkiye’ye tatil için gelen Japon turistler Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla ülkelerine dönmeye başladı. Ülkelerinde meydana gelen depremi televizyondan öğrendiğini belirten Kanoe Kogo, "Bu sabah Sultanahmet’te yürürken bir kişi bizi dükkana çağırdı ve televizyonu gösterdi. Japonya’da deprem olduğunu söylediler. Gerçekten inanamadım. Bir film sahnesi gibi"

JAPON KYODO AJANSI: ÖLÜ SAYISI MUHTEMELEN BİNDEN FAZLA

Japonya’da şiddetli deprem ve tsunaminin ardından ölü sayısının büyük olasılıkla binden fazla olduğu bildirildi.

Japon Kyodo ajansının haberinde, "Ölü sayısı muhtemelen binden fazla" ifadesi kullanıldı.

Bu arada, Dünya Bankası da, bugün yaşanan felaketin ardından "Japonya’ya yardıma hazır olduğunu" duyurdu.

Büyükelçi Atancanlı: 24 saat bize ulaşabilirler

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarının 24 saat büyükelçilik telefonuna ulaşabileceklerini söyledi.

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı Japonya’da yaşanan 8,9 şiddetindeki depremle ilgili olarak NTV’de açıklamalarda bulundu.

Atacanlı Şimdiye kadar Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla ilgili olumsuz bir haberin kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Atacanlı, “. Bu çok büyük bir deprem ve bir iletişim sorunu yarattı. Cep telefonları 8-9 saattir çalışmıyor. Biz en çok Miyagi eyaletinde bulunan vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz.

Bizdeki kayıtlara göre 20-30 civarında burada yaşayan vatandaşımız var ve onlara doğrudan ulaşamadık ama dolaylı olarak iyi haberlerini alıyoruz. Ancak yarın bu cep telefonu sistemi normale dönerde daha sağlıklı bilgi alabileceğiz.

Büyükelçiliğimiz faaliyette. Şu anda gece yarısına yaklaşıyoruz burada. Büyükelçiliğimizin telefon numaralarından bize ulaşabilirler vatandaşlarımız. 0081364395700 numara 24 saat açıktır” dedi.

Büyükelçi Atacanlı ayrıca deprem anında neler yaşadığını ise şöyle anlattı; “Deprem saat 14:30-14:45 civarında oldu. Ben dışarıda bir randevuya gitmek üzere arabadaydım, trafik ışığında bekliyorduk.

Birden bire sallanmaya başladık fakat burada çok deprem oluyor herhalde bu da 5-10 saniye sonra geçecek dedik. Fakat geçmek bilmiyordu.

Hem şiddetini arttırdı sarsıntı hem de uzadı insanlar binalardan kaçmaya başladılar. Çok korkutucuydu. Bir, bir buçuk dakika sürdü sanıyorum.

Yarım saat sonra benzer şiddette biraz daha az süreli ikinci bir deprem daha oldu binalar sallandı yine. Birkaç yerde yangın çıktığı haberi geldi. Tokyo’da onun dışında bir hasar yok.

Büyükelçilikte bir hasar yok bundan 2 sene önce depreme karşı güçlendirme çalışması yapmıştık onunda yardımı olmuştur sanıyorum.”

Haberin Devamı