Gazete Vatan Logo

Japonya imparatorunu emekliye ayıracak mı?

Japonya’da sağlık nedenleriyle ‘emekliye ayrılmak’ isteyen İmparator Akihito’nun tahtı bırakması için yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu.

Japonya imparatorunu emekliye ayıracak mı?

Japonya’da İmparator Akihito’nun pazartesi akşamı televizyonlardan halka yapacağı açıklama, kamuoyunda ‘İmparator emekliye mi ayrılıyor?’ sorusunu yeninden gündeme getirdi.

Bu yıl tahtta 28’inci senesini kutlayan 82 yaşındaki İmparator bir süredir görevini oğlu Prens Naruhito’ya devretmek istiyordu. Ancak Japonya’daki mevcut yasalar İmparator Akihito’ya tahtı devretme hakkı tanımıyor. Prostat kanseri olan Akihito görevden ayrılmasına izin verilirse, 1817’den bu yana tahtan feragat eden ilk imparator olacak. ABD yönetimi, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda teslim olan Japonya’nın imparatorluk dönemine ait anayasasını iptal ederek kendi hazırladıkları anayasayı yürürlüğe koymuştu. Savaş öncesinde sahip olduğu tüm devlet yetkilerini kabineye devreden Japon tahtı, savaştan sonra tamamen sembolik bir makama dönüşmüştü.Siyasi analistler, özellikle yaşlı nüfusun hala büyük saygı duyduğu İmparator Akihito’nun emekliliğine ilişkin yasal düzenlemenin, Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki hükümetten çıkması gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Halk destekliyor

Ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları, halkın yüzde 77 ila 90’lık bölümünün, imparatora emeklilik hakkı tanınmasına destek verdiğini gösteriyor.

Akihito’ya feragat hakkı tanınırsa tahta, büyük oğlu Prens Naruhito geçecek. 56 yaşındaki Prens’in ilk çocuğunun kız doğması, veraset yasası uyarınca tahta yalnızca erkeklerin çıkmasına izin verilen ülkede büyük tartışma yaratmıştı. Naruhito ve eski bir diplomat olan eşi Prenses Masako’nun ikinci çocuklarının erkek doğması, bir kadın varisin tahta geçebilmesine dair yasa değişikliği tartışmalarını da noktalamıştı.

İmparatorun eşi halktan biri

82 yaşındaki Akihito, kökeni 5. yüzyıla dayandığına inanılan dünyanın en eski imparatorluk ailesinin 125. imparatoru. Eski zamanlarda bir tanrı gibi tapılan imparatorluğun günümüzde tamamen sembolik bir anlamı bulunuyor. Akihito, halk tabakasından biriyle evlenen ilk imparator olma özelliğini de taşıyor.

Trump’tan Japonlara eleştiri

ABD’de Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçiminde yarışacak Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, son mitinginde bir kez daha ülkesinin Pasifik’teki iki büyük müttefikini eleştirdi. Iowa’da podyuma çıkan Trump, ülkesinin NATO’ya yaptığı katkıları eleştirirken, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere Washington’un sağladığı korumaya da tepki gösterdi. Trump, “Biliyorsunuz, Japonya ile bir anlaşmamız var, eğer saldırıya uğrarlarsa tüm gücümüzle onları korumak zorundayız. Ama biz saldırıya uğradığımızda onlar hiçbir şey yapmak zorunda değil. Evde oturup televizyon izleyebiliyorlar... Ama artık bu değişecek” diye konuştu.

Haberin Devamı