Gazete Vatan Logo

Japonlar’la ekonomik ortak olmak istiyoruz

Başbakan Yardımcısı Babacan, Japonya ile ticari trafiğin hızlandığını belirterek, AB ile paralel Türkiye’nin de bu ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Japonya ile ekonomik ortaklık ve gümrük iş birliği konusunda yeni anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Babacan, Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümü kapsamında düzenlenen İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Japonya’da Japon iş dünyası temsilcilerine hitap ettiğinde 700-800 kişilik salonun dolu olmasına rağmen, programı dışarıda da takip eden 200 kişinin bulunduğunu ve bunun istisnai olduğunun bildirildiğini aktardı.

Nikkei ofis açtı

Babacan, “Japon iş dünyasının Türkiye’ye olan ilgisinin ne kadar yoğun olabileceğini o zaman bizzat müşahede ettim” dedi. O gün, Nikkei Grubu Başkanı ile yemekte buluştuğunu ve söz konusu kurumun Türkiye’de bir ofisinin olmadığını anımsattığını anlatan Babacan, yetkilinin Türkiye’yi, farklı bir ülkeden takip ettiklerini söylediğini anlattı. Bunun üzerine, “Bölge değişti, bütün dünya bizim coğrafyamızı Türkiye’den izliyor” demesinden 2 ay sonra İstanbul’da bir Nikkei ofisinin açıldığını ifade etti.

O günden bu yana Türkiye Japonya arasındaki trafiğin de hızlandığını vurgulayan Babacan, 2 önemli finans kuruluşunun Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığının altını çizdi.

Haberin Devamı

GB üzerinde çalışıyoruz

Ali Babacan ,Japon firmalarının Türkiye’de üretim yaptığını ve bir çok proje ile ilgilendiklerini belirterek, Marmaray, İzmit Köprü geçişi, Sinop’taki yeni nükleer santral, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü projelerini örnek verdi. Japon Başbakan Abe’nin son 1 yılda yaptığı 2 ziyareti de anımsatan Babacan, şu anda Japonya ile ekonomik ortaklık ve gümrük iş birliği konusunda yeni anlaşmalar üzerinde çalıştıkları bilgisini verdi. Babacan, Japonya ile AB arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakeresi bulunduğunu ve Gümrük Birliği’ne üye olan bir ülke olarak bu anlaşmanın dışında kalmak istemediklerini kaydetti. Babacan, Japonya ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına paralel Türkiye’nin de Japonya ile bir serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini vurgulayarak, üzerinde çalıştıkları ekonomik ortaklık ve gümrük iş birliği anlaşmasının, serbest ticaretin hazırlığı olduğunu anlattı..

Haberin Devamı

Türkiye’de gelir dağılımı düzeldi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası sıralamasına göre milli gelir 2 bin dolar arttığında Türkiye’nin yüksek gelirli bir ülke olacağına işaret etti. Türkiye’de gelir dağılımının düzeldiğini savunan Babacan, bunun unsurlarını, “iyi hedeflenmiş sosyal destek programları”, “artan vergi rejimi”, “Türkiye’de artık rekabetin iyi işliyor oluşu” şeklinde sıraladı. Anadolu’nun dört bir yanından firmaların yükseldiğini anlatan Babacan, “Rekabet ortamını düz bir saha haline getirdiğinizde kim hak ediyorsa işi o yapıyor, gelir dağılımına faydalı oluyor” dedi.

Japonlar için bir gün 28 saat

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman da, Japonlar için bir günün 28 saat olduğunu, her zaman çok çalışılması gerektiğini söyledi. Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi ise gelecek yıl Japonya ve Türk hükümetleri iş birliğiyle bir sinema filmi çalışmasının halka sunulacağını açıkladı. Yokoi, Japonya’nın Türkiye’ye yönelik yatırım ölçeğinin 7. sıraya yükselebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı