Gazete Vatan Logo

Japonlar’dan Sinop’a ilk ret

Sinop’ta kurulması planlanan ikinci Nükleer Güç Santrali’ni yapacak Japon Konsorsiyumu, yerli üretici için kendilerine gönderilen 300 firmanın bilgilerini eksik görüp iade etti.

Japonlar’dan Sinop’a ilk ret

Türkiye ile Japonya arasında Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali’nin inşası konusunda 2013 yılında anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma gereği Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü, yüzde 49 pay ile üretime ortak olacak. Santralin inşasını üstlenen GDF Suez, Mitsubishi ve Itochu firmalarının oluşturduğu Japon Konsorsiyumu, santralin inşasında Türkiye’deki üretimde yer alacak yerli sanayinin niteliklerini de denetlemekle sorumlu.

300 şirket incelendi

Japon Konsorsiyumu’na sunulmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı yerli sanayicilere dair topladıkları bilgileri geçtiğimiz günlerde Japon ortaklarına iletti. Bakanlık talepte bulunan 300 firmayı yerinde inceleyerek haklarında dosya oluşturdu. Ancak Japon Konsorsiyumu adına yazışmaları yürüten GDF-Suez firması, Türkiye’ye yazılı müracaatta bulunarak, yerli firmalarla ilgili toplanan verilerin yeterli olmadığını belirtti.

Japonlar, firmalara dair toplanan bilgiler arasında yer alacak olan ürün ve sistem bazında sertifikalar, kalite dokümantasyon, geçmiş tecrübeler ve personel durumu ile ilgili bölümlerin eksiksiz olmasını istedi.

Haberin Devamı

İnceburun’a yapılması planlanan Nükleer Santral inşaatında henüz tam bir ilerleme sağlanamadı.