Gazete Vatan Logo

Japon yazara Murakami Andersen Ödülü

Japonya'nın önde gelen yazar ve çevirmenlerinden Haruki Murakami, bu yılki Hans Christian Andersen Edebiyat Ödülü'nü layık görüldü.

Japon yazara Murakami Andersen Ödülü

Kyodo haber ajansı, 67 yaşındaki yazarın Uluslararası Çocuklar ve Gençler için Kitaplar Kurulu tarafından verilen ödülü Danimarka'nın Odense kentinde düzenlenen törende aldığını duyurdu.

Murakami, ödül töreninde yaptığı konuşmada yabancı düşmanlığına vurgu yaptı.

Japon yazar, Andersen'in "Gölge" adlı masalına atfen hazırladığı "Gölgelerin Anlamı" başlıklı konuşmasında, "Gölgeleriyle yüzleşmesi gereken sadece bireyler değil, halklar ve milletler de aynı şeyi yapmalıdır. Her insanın gölgesi olduğu gibi halk ve toplumların da gölgesi vardır. Parlak ve ışıldayan suretler var ise tam tersine koyu taraflar da olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ne kadar yüksek duvarlar inşa etsek de yabancılara ne kadar şiddet göstersek de tarihi bize uyar haliyle ne kadar çok yazsak da aslında kendimizi yaralıyor ve sonunda biz zarar görüyoruz" diye konuşan Murakami, yabancıların dışlanmasına tepki gösterdi.

İnsanın hayatı boyunca gölgesiyle sabırla yaşaması gerektiğini kaydeden Murakami, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

Haberin Devamı

"İç dünyamızdaki karanlık tarafı kontrol altında tutmalıyız. Eğer tutamazsak uzun boylu gölgemiz gün gelir daha da güçlenir, geri dönüp kapımızı çalar ve 'Ben geldim' diye fısıldar."

Hans Christian Andersen Ödülleri, Uluslararası Çocuklar ve Gençler için Kitaplar Kurulu tarafından dağıtılıyor. Ödül, çocuk kitabı yazarları ve çizerlerine verilen en önemli ödüllerden biri kabul ediliyor. Kurul, Murakami'nin "Klasik anlatım sanatı, yaygın kültürü, Japon gelenekleri, düşsel gerçeklik ve felsefi tartışmaları cesurca bir arada kullanma yeteneği" için yaklaşık 75 bin dolarlık ödüle layık görüldüğünü açıklamıştı.

Andersen ödülünü daha önce kazananlar arasında dünya çapında satış rekorları kıran "Harry Potter" serisinin yazarı Joanne Rowling de bulunuyor.

Kazanan yazara para ödülünün yanı sıra "Çirkin Ördek Madalyası" takdim ediliyor.

20. yüzyılın en önemli Japon yazarlarından biri kabul edilen Murakami'nin özellikle "1Q84", "Sahilde Kafka", "Norveç Ormanı" gibi eserleri 50'den fazla dile çevrildi ve milyonlarca baskı yaptı.

Haberin Devamı

Kendi eserlerinin yanı sıra İngilizceden Japoncaya çevirileriyle de tanınan Murakami, daha önce de Dünya Kurgu Roman Ödülü, Uluslararası Frank O'Connor Kısa Hikaye Ödülü ve Franz Kafka Ödülü, Toplumda Bireyin Özgürlüğü Kudüs Ödülü'ne layık görülmüştü.

Murakami'nin Türkçeye çevrilen eserleri arasında "İmkansızın Şarkısı", "Zemberek Kuşu'nun Güncesi", "Yaban Koyununun İzinde" ve "Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında" yer alıyor.