Gazete Vatan Logo

Japon devi Toyota üretimi Türkiye'ye kaydırıyor

Japon Toyota, bu yılın ilk 5 ayında Türkiye'de toplam otomobil satışlarındaki yerli üretim oranını yüzde 78'e çıkardı. Yani Japon markanın sattığı her 100 otomobilden 78'i Türkiye'den.

Japon devi Toyota üretimi Türkiye'ye kaydırıyor

Japon Toyota, Türkiye'de satışlarda adeta yerli atağına kalktı. 2015 yılında Türkiye'de her sattığı 100 araçtan 74'ünü Adapazarı'nda üreten Japon otomotiv devi bu yılın ilk 5 ayında bu oranı yüzde 78'e çıkardı. Yani ilk 5 ayda sattığı her 100 araçtan 78'i Türkiye'de üretilen otomobillerden oluştu. Böylece Toyota Türkiye'de Tofaş'tan sonra otomobil satışlarında yerli üretim oranı en yüksek ikinci marka oldu. Türkiye'de üretilen Corolla ve Verso ile yerlilik oranında çıtayı hızla yükselten Toyota, bu yıl Adapazarı'nda üretip kasımda Türkiye'de satışa sunacağı ilk kompakt SUV modeli C-HR ile de seviyeyi yüzde 81'e çıkarmayı hedefliyor.

CARİ AÇIĞA KATKI

Yenilenen Corolla'nın Göcek'te gerçekleşen basın toplantısında konuştuğumuz Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, 2015 yılını 51 bin adetle kapattıklarını, bu yıl ise en az 55 bin adetlik satış hedeflediklerini söyledi. Bozkurt, "En az diyorum çünkü fabrika bize araç yetiştiremiyor. Bu 55 binin 35 bini Corolla. Eğer daha fazla Corolla alabilirsek rakam yukarı çıkar. Kasım ayında tüm dünyadan 2 ay önce Türkiye'de satışa sunacağımız C-HR'nin de devreye girmesiyle 2017 yılında satış hedefimizi 65 bin adedin üzerinde konumlandırdık. 70 bin adetlere çıkabiliriz. Bu sadece otomobil, ticari araçlarla 2017 satış hedefimiz 78 bin adet civarında. 2017'de 40 bin Corolla 12-15 bin adet arasında da C-HR satışı hedefledik. Hem Corolla hem de C-HR ile sattığımız otomobillerin yüzde 81'i yerli olacak. Bu Türk ekonomisi ve cari açık için çok önemli bir gelişme. "

Haberin Devamı