Gazete Vatan Logo

İzmit'te 2 bin yıllık amfitiyatro tartışması

Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu bilinen ve birçok medeniyete de başkentlik yapan İzmit'te, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu belirlenen tarihi amfitiyatronun gün ışığına çıkarmak için başlatılan çalışmalar gerginlik yarattı

Burada kazıya başlanabilmesi için üzerindeki 60 evin yıkılması gerekiyor. Ancak bina sahipleri, bununla ilgili bilimsel bir kanıt olmadığını ileri sürerek belediyenin kendilerini oyuna getirip evlerini yıkmak istediğini ileri sürüyor.

Tarihi kayıtlara göre 2 bin yıllık geçmişi olan İzmit, o dönemlerde Roma, İskenderiye ve Antakya'dan sonra dünyanın 4'üncü büyük kentiydi. Roma döneminde en parlak günlerini yaşayan, o dönemlerde `Nikomedya' olarak anılan bölge, yine tarihi kayıtlara göre sık sık büyük depremlerle tahrip oldu. Bugüne kadar bilimsel anlamda geniş kapsamlı kazı yapılmamakla birlikte, her inşaat çalışmasında tarihi eserler çıkan izmit'te, şimdiki büyükşehir belediyesi binasının bulunduğu alanın altında eski ve çok büyük bir saray olduğu biliniyor.

EVLERİN ALTINDA AMFİTİYATRO
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı bir araştırmada ise, Orhan Mahallesi'nde İzmit Körfezi'ne hakim bir tepede yaklaşık 2 bin yıllık amfitiyatro olduğu belirlendi. Arkeologların sismik cihazlar kullanarak tesbit ettiği bu amfitiyatronun gün ışığına çıkarılması için de çalışma başlatıldı. Tiyatronun ortaya çıkarılabilmesi için, ilk aşamada üzerinde bulunan 60 evin istimlak edilerek yıkılması kararlaştırıldı. Ancak ev sahipleri istimlak ve yıkıma karşı çıkarak her gün burada protesto eylemi yapmaya başladı. Semt sakinleri burada hiç bir bilimsel çalışma yapılmadığını belirterek, belediyenin kendilerini oyuna getirip evlerini yıkmak istediğini iddia ediyor.

Buradaki gerginlik her gün biraz daha tırmanırken, semt sakinlerinden 80 yaşındaki Hüsniye Keskin, "Bu mahallede doğdum. Oturduğumuz evlerimizden atmak istiyorlar. Hiçbir yere gitmem. Evimi kesinlikle terk etmem. Bizi neden çıkartmak istiyorlar. Yıllardır bu mahalle burada" diyerek tepkisini dile getirdi.

MUHTAR: DOĞRUYSA DESTEK OLURUZ
Mahallelerinde hiçbir bilimsel çalışma yapılmadığını, bu söylenenlerin iddiadan ibaret olduğunu belirten Orhan Mahallesi Muhtarı Nazmi Balaban, "Amfitiyatro olduğu iddasını ortaya atan Kocaeli üniversitesi öğretim görevlisi Ayşe Çalık Ross isimli bayan, bu konuyla ilgili hiç bir çalışma yapmadı. Sadece olduğu iddia ediliyor ama ispatlanamıyor. Eğer böyle bir tiyatro varsa, mahalleli olarak kesinlikle karşı çıkmayız. Destek oluruz" dedi.

BAŞKAN: VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYİZ
Kocaeli üniversitesi öğretim görevlisi ve Büyükşehir Belediyesi arkelogları tarafından yapılan araştırmada, bölgede antik amfitiyatro bulunduğunun söylendiğini belirten Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice şunları söyledi:

"Antik tiyatronun kapıları, bazı bölümleri yerüstünde bulunuyor. Eğer varsa Kocaeli'nin dünyaya açılan penceresi olacak. Belediye burayı istimlak ederse Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan eserler de ortaya çıkmış olacak. Vatandaşlarımızın da mağdur edilmesine müsade etmeyeceğiz. Bizi ilgilendiren kısmı bu bölgenin 1'inci derecede sit alanı olmasıdır. Bu bölgedeki yapılar kesinlikle tamir edilemez, yeniden yapılamaz. 1993 yılında belediye tarafından alınan kararla bu kabul edilmiştir."

Haberin Devamı