Gazete Vatan Logo

İzmir operasyonu!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş açıklama yaptı...

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ’İzmir Tulum Peyniri’ ve ’İzmir Ekmeği’nin ardından ’İzmir Şambalisi’ ve ’İzmir Lokması’ için de Coğrafi Tescil İşareti çalışmalarını tamamlayarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını söyledi.

İzmir için belirledikleri vizyonun İzmir’i bir marka kent, bir dünya kenti yapmak olduklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bir kenti markalamanın uzun bir süreç olduğunu ve pek çok bileşeni olduğunu söyledi. Dünyada pek çok ülke ve kentin markalaşma ile tanıtım çalışmalarında bölge mutfağını ve bölgeye özgün ürünleri ön plana çıkardığına dikkat çeken Demirtaş, "Bir kentin mutfağı, gıda ve tarım ürünleri kentlerinin bilinirliğine, tanınmasına, markalaşmasına büyük katkı yapıyor. İzmir de bu açıdan çok şanslı ve zengin. Zeytinyağımızdan peynire, otlarımızdan deniz ürünlerimize kadar çok zengin bir mutfağımız, kendimize özgü ürünlerimiz var" diye konuştu. Bu ürünlerin karakteristik özelliklerinin korunarak üretimlerine devam etmesinin aynı zamanda kültür mirasına sahip çıkmak anlamına geldiğine de dikkat çeken Demirtaş, bunun için de ürünleri coğrafi işaret alınması gerektiğini söyledi.

İLK OLARAK İZMİR EKMEĞİ VE İZMİR TULUM PEYNİRİ

Patent ve coğrafi tescil işareti için çalışmalara mutfakların temel ürünleri olan ekmek ile peynirden başladıklarını belirten Demirtaş, "2009 yılında İzmir’e özgü bir ekmek olması için Tahıllı İzmir Ekmeği ve 2010 yılında Çeşnili İzmir Ekmeği markasının, patentini aldık. İzmir ekmeği üretmek için Odamıza başvuran üyelerimize sözkonusu ekmeğin hangi karışımlarla ne şekilde üretildiğine ilişkin formül veriyoruz. Ambalaj desteğinde de bulunuyoruz. Ardından ünlü İzmir Tulum Peyniri coğrafi işaret çalışmasını tamamladık. Çalışmayı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ile gerçekleştirdik. Çalışmayı tamamlayarak Türk Patent Enstitüsü’nden sonucunu bekliyoruz. Kısa süre içinde İzmir Tulum Peyniri için coğrafi tescil işareti almayı bekliyoruz" dedi.

LOKMA VE ŞAMBALİ İÇİN BAŞVURULDU

İzmir Tulum Peyniri’nin ardından yine İzmir’in ünlü tatlıları olan İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması için coğrafi işareti almak için çalışmayı başlattıklarını ifade eden Demirtaş, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri ile ortaklaşa bir proje yürüttüklerini söyledi. 10’uncu (Pasta ve Şekerleme Grubu) Meslek Komitesi ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile bir dizi toplantı yaptıklarını kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Çalışmada, ürünlerin hammaddeler, yapım tekniği gibi belirleyici niteliklerinin İzmir’e özgü olduğunun belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirdik. Ürünlerin üretim süreçlerini tanımladık, genel duyusal, fiziksel ve bileşim özelliklerini belirledik. İzmir lokması ve şambalinin üretim metodunu belirlerken, bu işte usta isimlerle görüşmeler gerçekleştirdik. Analizlerle, şambali için boyut, şekil, içerik, sertlik, şurup miktarı, süt kullanılıp kullanılmadığı, şuruptaki şeker miktarı, pişirme işlemlerinin etkinliğini belirleyen renk değerleri ve kabuk miktarı gibi özellikleri saptadık. İzmir lokması için de benzer çalışmalarda bulunduk. Yine İzmir lokması için önemli nitelikler olduğu düşünülen boyut, sertlik, renk, yağ ve şurup içeriği, gözenek yapısını içeren teknik çalışma gerçekleştirdik. İzmir lokması ortası delikli yuvarlak şekli itibariyle Türkiye’nin farklı şehirlerinde üretilen lokma ürününden ayrılıyor. Üretim metodunda şerbetin hazırlanması ve kullanımı da oldukça önemli."

SIRADA KUMRU VE BOYOZ VAR

Tüm bu tarifler ve üretim metotlarındaki püf noktalarının da çalışmalarda yer aldığını belirten Demirtaş, İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması için çalışmaları tamamlayarak coğrafi tescil işareti için, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını söyledi. Demirtaş, "Ürünler için özel logolar hazırlattık. Coğrafi işaret belgemizi alınca, ilgilenen üyelerimize formüllerini vereceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan üyelerimiz, İzmir Lokması veya İzmir Şambalisi ifadesiyle özel logoları kullanabilecek, tüketicilerden aldıkları ürünün geleneksel İzmir Lokması ve Şambalisi olduğundan emin olabilecekler. İzmir lokması ve şambalisinin coğrafi işaret belgesi ile ilgili süreç te birkaç ay içinde tamamlanacak" dedi. Demirtaş, ayrıca ’İzmir Kumrusu’ ile ’İzmir Boyozu’na da coğrafi işaret alınması için Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile çalışmalara başladıklarını söyledi. Demirtaş, "İzmirimizin en ünlü ürünlerinden olan boyoz ve kumru için de tanım ve ayırt edici özelliklerini belirliyoruz. Üniversite tarafından gerçekleştirilen analizler sonuçlanınca başvuru dosyamızı tamamlayacak ve yakında başvuruyu Türk Patent Enstitüsü’ne yapacağız" dedi.

Coğrafi işaret nedir?

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının teknik çalışma ve analizlerle belirlenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı