Gazete Vatan Logo

İzmir’in sonuçları hiçbir partiyi memnun etmedi

Muharrem İnce’nin rekor düzeyde kalabalıkla miting yaptığı İzmir’de CHP, AK Parti ve MHP’nin oyları düştü. HDP’nin oyları arttı ama vekil sayısı yine 2’de kaldı. İYİ Parti ise 11 puanla 2 vekillikte kaldı

İzmir’in sonuçları hiçbir partiyi memnun etmedi

CHP, “kalesi” İzmir’de oy kaybı yaşamanın üzüntüsünü yaşarken, AK Parti de düşük yaşadığı için memnun değil. MHP’de de kayıp var. Üç parti de geçen seçimdeki kadar milletvekilliği kazanabildi. İzmir’de oyunu artıran tek parti HDP oldu ancak onlar da önceki seçimde olduğu gibi 2 milletvekilliğiyle yetinmek zorunda kaldı. Vekil sayısı 26’dan 28’e çıkan İzmir’de 2 vekili İYİ Parti çıkardı.

İzmir’de ‘Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 53.44 oldu. İttifak içinde en yüksek oyu CHP alırken, İYİ Parti yüzde 11.09. Saadet Partisi ise yüzde 0.80 oy oranında kaldı. Cumhur İttifakı ise; toplamda yüzde 34.61 oy oranı ulaştı. İttifak içinde AK Parti İzmir’de yüzde 27.98, MHP yüzde 6.23 oy aldı. MHP oylarında ciddi bir düşüş yaşandı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde İzmir’de 11.4 oy oranına sahip olan MHP’ye İzmir genelinden bu kez yüzde 6.23 oranında oy çıktı. 1 Kasım 2015’te yüzde 46.8’lik oy oranı yakalayan CHP, 24 Haziran’da yüzde 42.2’ ye geriledi. AK Parti oylarındaki düşüş ise yüzde 31’den 27.89’a oldu. 1 Kasım’da yüzde 8.6 alan HDP, 24 Haziran seçimlerinde 11.31 oranında oy aldı. İYİ Parti’ye İzmir’den yüzde 11.09 oranında oy çıktı. İYİ Parti’ye Tire ve Selçuk’ta yüksek oy çıkması dikkat çekti.

Haberin Devamı

CHP: Memnun değiller

Seçim sonuçları ise İzmir’de hiçbir siyasi parti il başkanını memnun etmedi. CHP Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Alaattin Yüksel, “İzmirli iktidardan da ana muhalefetten de memnun değil. İktidardan zaten rahatsız ama ana muhalefette de bir sorun var. Fakat ‘HDP barajı geçsin kaygısı’ ile de hareket edildi. Daha çok stratejik oy kullanıyor. Yüzde 25 bandına takılıp kalmayı redderken, oylarımız daha da aşağı düştü “ diye konuştu.

HDP: Hepsini alamadık

HDP de sandık sonuçlarından memnun değil. Partinin İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok, “Demokrasi nedeniyle ‘HDP’ye oy vereceğiz’ diyenlerin hepsinin oyunu alamadık. Biz kendi oyumuz yükselttik” dedi.

AK Parti: Mahalle baskısı vardı...

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül de Türkiye genelinde AK Parti’nin yüzde 7’ye yakın düşüş yaşadığını belirtti. Bunun yüzde olarak İzmir’de çok daha az olduğunu söyleyen Şengül, “İzmir’de ‘çok başarılıyız’ demiyoruz ama kısa vadede yapılacak olan şey, oylarımızı korumaktı. Ama İzmir’de seçim çalışması yaparken inanılmaz şekilde mahalle baskısı altında kaldık. Mahalle baskısından dolayı insanlarda Muharrem İnce’ye de yönelme oldu” dedi.

Haberin Devamı