Gazete Vatan Logo

İzmir fark attı

Yeni otoyolla İstanbul ile mesafenin 3.5 saate inmesi, İstanbullu müteahhitlerin keşfi ve göç, İzmir’i konutta uçurdu. Yıllık bazda İzmir’de konut fiyatları yüzde 18.66 artarken, İstanbul yüzde 6.29’da kaldı. İzmir, İstanbul’u üçe katlamış oldu

İzmir fark attı

Gayrimenkulde İzmir’in yıldızı parlıyor. Son yıllarda İstanbul da dahil birçok ilden göç almaya başlayan İzmir’i İstanbullu müteahhitler de keşfedince kentteki konut fiyatları tırmanışa geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı son Hedonik Konut Fiyat Endeksi raporuna göre, İzmir’deki konut fiyat artışı yıllık yüzde 18.66 ile İstanbul’u üçe katladı. Bu artış İstanbul’da yüzde 6.29, Ankara’da yüzde 7.23’te kaldı.

Aylık bazda bakıldığında da İzmir öne çıktı. Ekim 2017’de bir önceki aya göre İzmir’de fiyatlar yüzde 2.61 yükselirken, İstanbul’da yüzde 0.93, Ankara’da yüzde 0.82 artış yaşandı. Ege’deki yükseliş İzmir’le sınırlı kalmadı. Yıllık artışta yüzde 17.74 ile Aydın, Denizli, Muğla ikinci sırada yer aldı. Bursa, Eskişehir, Bilecik yüzde 16.38 ile üçüncü sırada yer alarak, konut piyasasının liderleri İstanbul ve Ankara’ya fark attı.

Yol 3.5 saate inecek

İzmir’in konut piyasasında yükselmesinin birçok sebebi var. İzmir, yaşanabilirlik endeksinde 2016 yılında 10 sıra birden yükselirken, İngiltere menşeili Knight Frank’ın 2017’de yaptığı bir araştırmaya göre, dünyanın 150 metropolü arasında değerlilik sıralamasında sekizinci sırada bulunuyor. Turizmde büyük potansiyeli bulunan İzmir, İzmir-İstanbul otoyolu sayesinde de değerine değer kattı. Otoyolun 2018 sonunda tamamlanmasıyla rakamların katlanarak artması bekleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul ile İzmir arasındaki mesafenin 3.5 saate düşecek olması, şehre göçü de artırdı. İstanbul’dan İzmir’e 24 bin kişi göç ederken, büyük şirketler de merkezlerini bu kente taşımaya başladı. Bu yükselişi gören İstanbullu müteahhitlerin de yeni pazar olarak İzmir’i seçmesi fiyat endekslerini değiştirdi. Dap Yapı, Teknik Yapı, Halk GYO, Emlak Konut GYO, Sur Yapı, Nuhoğlu, Türkerler, İzmir’de proje geliştiren İstanbullu müteahhitler arasında.

İstanbul ve Antalya ortalamanın altında

İstanbul yüzde 6.3’lük değişimle yüzde 10’luk Türkiye ortalamasının altında kaldı. Ancak 3 bin 819 liralık birim metrekare fiyatıyla Türkiye’nin konutta en pahalı şehri olmayı sürdürdü. Ortalama altında kalan illerden biri de bir dönem yabancıların konut alımında tercih ettiği Türkiye’nin turizm başkenti Antalya. Yıllık yüzde 8.4 fiyat artışı görüldü. Listenin sonunda yüzde 0.67 artışla Mardin, Siirt ve Şırnak geliyor.

Haberin Devamı

Birim fiyat 2 bin 89 lira

2017 yılı Ekim ayında Türkiye’de hedonik yani kalite farkından arındırılmış konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.94 oranında artarken, yıllık bazda nominal olarak yüzde 10.05 yükseliş görüldü. Konut fiyat endeksi yüzde 11.67 artarken, birim metrekare fiyatı 2 bin 89 lira olarak hesaplandı.