Gazete Vatan Logo

İzmir Ekonomi Üniversitesi gençleri iş hayatına hazırlıyor

Bölge ekonomisinin gelişimine ve güçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, kurdukları işletmelerle hizmet üretiyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin ile yaptığımız röportajın önemli bölümleri şöyle:

* Son yıllarda sayılan hızla artan vakıf üniversiteleri içinde İzmir Ekonomi Üniversitesi nasıl bir fark yaratıyor? Öğrenciler neden İzmir Ekonomi Üniversitesini tercih etsinler?
Türkiye'nin saygın kurumları arasında bulunan izmir Ticaret Odası ve izmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın maddi ve manevi desteğini alarak 2001 yılında kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin en önemli özelliklerinden biri enformasyon ve telekomünikasyon alt yapısının mükemmel olması. Öğrencilerimizi bu mükemmel yapıyla birleştirmek için lisans eğitimlerine başladıklarında kullanımına ücretsiz birer dizüstü bilgisayar veriyoruz. Bütün öğrencilerimize ücretsiz mail adresi, web alanı, disk alam veriyoruz. Yani teknolojiyi görüntüsel değil, işlevsel sunuyoruz. Öğrencilerimiz, bulundukları her yerden internet aracılığı ile üniversitemizin sanal kütüphanesine erişebiliyor. Küçük sınıflarda interaktif eğitim veriyoruz.

Böylece akademisyenlerimiz, öğrencilerini bire bir tanıyabiliyor. Nitelikli öğretim üyesi kadromuzun belirlenmesinde çok hassas davranıyoruz. Kadromuzu sadece eğiticilikleriyle değil, sektördeki tecrübeleri, uygulamaya katkıları ve araştırmacı nitelikleriyle başarılı birer geçmişe sahip öğretim üyelerinden oluşturduk. Öğretim dili ingilizce olan üniversitemizde 8 dönem boyunca ikinci yabancı dil ise zorunlu. Öğrencilerimiz Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Japonca, Rusça ve Yunanca dillerinden birini seçebiliyor.

* Üniversitenizde öğrencilerin girişimciliklerini geliştirmek için projeleriniz var mı?
Öğrencilerimizi gerçek iş hayatına hazırlamak ve yeni işletmelerin kurulmasına destek sağlayarak bölge ekonomisinin gelişimine ve güçlenmesine katkıda bulunmak için Embryonix Birimi geliştirildi. Bu çerçevede IEU, İTO, EBSO, ESİAD ve EGİAD ortakığıyla bir limited şirket kuruldu. Embryonix Projesi kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, kampus içinde kurdukları işletmelerle mal ve hizmet üretiyorlar. Bu projenin en önemli amacı, gerçek iş ortamında öğrencilerin yönetimsel yetenek, bilgi ve becerilerini geliştirmelerini sağlamak. Kendi işyerlerinde çalışan öğrencilerin okurken tecrübe kazanmalarını ve iş dünyasına kolay adapte olmalarını sağlıyoruz. Bunun yanısıra Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi'mizde, Avrupa bütünleşmesi ve Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri konusunda ekonomik, siyasal, hukuksal ve diğer alanlarda araştırmalar yapılıyor.

* Üniversitenizde sektörün ihtiyacına yönelik bölümler var mı?
İş ve ticaret dünyasının görüşlerini alarak, öğretim programlarımızı hazırlıyoruz. Böylece sektörün ihtiyaçlarına yanıt verecek iş gücünü yetiştirmiş oluyoruz. Üniversitemizde lisans düzeyinde eğitim vermek üzere Türkiye'de ilk kez açılan birçok bölüm var. Yazılım Mühendisliği, Endüstri Sistemleri Mühendisliği, Moda Tasarımı, Lojistik Yönetimi, Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği bu bölümlerden bazıları. Üniversitemizde okuyan öğrenciler, dört yıl boyunca sektörün önde gelen firmalarının uzmanlarıyla biraraya gelme olanağı buluyor. İzmir Ticaret Odası'nın desteğiyle mezun olan öğrencilere çeşitli alanlarda iş fırsatları yaratılıyor.

Uluslararası akademik işbirliği çalışmaları
İzmir Ekonomi Üniversitesi, uluslararası akademik işbirliğine önem vermekte ve aşağıda belirtilen üniversitelerle öğrenci-öğretim elemanı değişimi, ortak araştırma ve uygulama yapılmasına yönelik bilimsel işbirliği yapmakta ve öğrencilerimizin en az bir öğretim yılı bu üniversitelerde eğitim-öğretim görmelerini sağlayacak olanakları yaratmaktadır.

* Audencia-Nantes Ecole de Management (Fransa)
* Coventry University (İngiltere)
* İstituto Europeo di Design-Milano (italya)
* State University of New York-Cortland (ABD)
* State University of New York-New Paltz (ABD)
* Universiteit Maastricht (Hollanda)
* University of Abertay Dundee (Iskoçya)
* University of Delaware (ABD)
* University of Robert Schuman (Fransa)
* University of Texas-Pan American (ABD)
* University of Texas at Dallas
* Niels Brock Copenhagen Business College (Danimarka)
* EHSAL (Belçika)
* University of the Aegean (Yunanistan)
* University of Verona (italya)
* University of Waikato (Yeni Zelanda)
* University of Miskolc (Macaristan)
* University of Applied Siences BFİ Vienna (Avusturya)
* Universidade do Minho (Portekiz)
* University of Belgrade (Sırbistan Karadağ)
* Kırgızistan Türkiye-Manas Üniversitesi (Kırgızistan)

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Nisan 2004'te "Erasmus Charter" almaya hak kazanmıştır. 2005-2006 akademik yılından itibaren öğrenci değişimimiz resmen başlayacaktır. Uluslararası ilişkiler Ofisi, Socrates-Erasmus programı kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişiminde bulunmak için Avrupa Birliği üyesi ülkelerden "Erasmus Charter" tarafından akredite olmuş kurumlarla işbirliği yaparak portföyünü genişletmektedir.

Mevcut ikili anlaşmalarımız sayesinde, 2005-2006 güz döneminde 20 öğrencimiz Erasmus programından faydalanarak eğitim hayatlarının bir dönemini yurtdışında geçirme fırsatına sahip olacaklardır.

Haberin Devamı