Gazete Vatan Logo

İzmir'e çok vergi az yatırım!

AKP İzmir'den 46 alıp 1 veriyor!

CHP, 81 ilin ödediği vergi ve kamu yatırımları oranlarını çıkardı. Kamu yatırımlarında belediye tarafından bitirilemeyen Ankara Metrosunun Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapımı nedeniyle Ankara lider olurken Başkenti, İstanbul, Artvin, Diyarbakır ve Mardin izledi.


CHP İzmir Milletvekili, PM üyesi Alaattin Yüksel, vergi oranları ve kamu yatırımlarının tablosunu çıkardı. Yerel seçimlerde CHP'nin en güçlü olduğu illerin başında gelen, ancak AKP'nin almak için büyük çaba harcayacağı İzmir ile ilgili CHP "kamu yatırımları" üzerinden seçmeni vurmayı planlıyor. CHP PM'de de ele alınacak raporda, "İzmir'e 1 verilip, 46 alınıyor. Toplanan vergi 32 milyar TL, yapılan kamu yatırımı 704 milyon. Bu tablo İzmir'e bakışın somut göstergesidir. AKP iktidarı İzmir'e yaptığı haksızlığın faturasını mutlaka ödeyecektir. İzmir'i vergide, özelleştirmede hatırlayıp, yatırımda unutanları halk unutmayacaktır" denildi. CHP'li Yüksel tarafından hazırlanan raporda, şu tespitler yer aldı:

KAMU YATIRIMLARINDA 6. SIRADA:

İzmir 4 milyon nüfusu ile Türkiye'nin 3. büyük ili. Ödediği vergilerde ise 32.8 milyar TL İstanbul (123 milyar) ve Kocaeli'nin (36 milyar) ardından 3. sırada. Vergi tahsilatı performansında da İzmir yüzde 88 ile 2. sırada. kamu yatırımlarında Ankara 3.5 milyar TL ile ilk sırada İstanbul 2.5 milyar TL ile ikinci sırada. Bu illeri 849 milyon ile Artvin, 798 milyon ile Diyarbakır, 721 milyon ile Mardin ve 704 milyon ile İzmir izliyor.


BELEDİYE DAHA ÇOK YATIRIM YAPTI:

704 milyonluk kamu yatırımına karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi 923 milyon ile kamudan daha fazla yatırım yaptı. AKP iktidarı İzmir'e 1 verip 46 alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi hazineye 1 TL dahi borcu olmayan tek belediyedir. İzmir'de kişi başına düşen kamu yatırımı 176 TL. Türkiye ortalaması ise 406 TL. Kişi başına düşen kamu yatırımları sıralamasında İzmir 73. sırada yer alıyor. Kişi başına kamu yatırımında ilk 3 sırada Artvin, Mardin ve Sinop yer alıyor.

METRO ÖRNEĞİ:

İstanbul'da 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu için vagonlar dahil 3.1 milyar lira harcandı. Ankara'daki metro merkezi hükümet bütçesinden karşılanmıştır. İzmir, İstanbul ve Ankara'ya göre daha kısıtlı bir bütçeye sahiptir. Buna karşılık metroya şu ana kadar 350 milyon lirayı aşkın ğara harcanmıştır. İzmir bu maliyetlerin tamamını kendi bütçesinden karşılamaktadır.

Haberin Devamı