Gazete Vatan Logo

İzmir'de hedef: 31 Mart 2013!

İZMİR’in büyük hayali ’EXPO 2020’ için İzmir’den AK Parti milletvekili adayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ve kanaat önderlerinin katıldığı toplantıda güçbirliği vurgusu yapılarak EXPO 2020’nin alınacağına dair inanç pekiştirildi.

EXPO 2020 için İzmir’in aday gösterildiğinin AK Parti’nin seçim beyannamesinde de dile getirilmesinden sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığında oluşturulan EXPO Takip Kurulu üyeleri ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, "EXPO 2020 Değerlendirme Toplantısı’nda buluştu. Toplantıda en fazla vurgulanan "Hep birlikte EXPO 2020’yi İzmir’e getireceğiz" hedefi oldu.

MEKTUP BAŞBAKAN’IN MASASINDA

Balçova Termal Tesisleri’ndeki zirvede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO 2020 adaylık başvurusu ile ilgili niyet mektubun Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın masasında olduğunu belirtti. Bakan Günay, başvuruyu 19 Mayıs’a bırakmaya niyetleri olmadıklarını belirterek, "Başvuru ile ilgili sıkıntı yok. Hazırlıklar tamam" dedi.

Bakan Günay EXPO adaylığı konusunda başka kentlerin de istekli olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Hiç bir duraksama göstermeksizin herhangi bir siyasi münakaşaya fırsat vermeden İzmir’i kararlaştırdık. İzmir Valiliği’nin metni Ankara’ya takdim ettim. Başbakan’a ulaştırıldı. Mayıs ayı içinde bu başvuruyu yapacağız, herhangi bir kaygım yok. Binali Yıldırımla birlikte yakından takip ediyoruz. Paris’te şifai başvuru, bilgilendirme yapmamız gerekiyor. Onu da yerine getireceğiz."

Özel bir EXPO yasası ile ilgili ise incelemelerin devamettiğini kaydeden Günay, "Gereken yasayı elbetteki çıkaracağız. Ancak zaman kaybını önlemek adına yasadan önce Kanun Hükmünde Kararname ile çözülür mü ona bakacağız. Zaten geçmişte 2015 için hazırlanan bir yasa var" diye konuştu.

İZMİR DE BÜTÇEYE KATILMALI MESAJI

Bakan Günay ayrıca EXPO hadisesinin sadece Hükümetin takip ettiği bir konu olarak kalmaması gerektiğini ifade ederek n sürece etkin katılımının sağlanacağını söyledi. Günay, bu katkının hem yönetim hem de bütçe desteği anlamında olması gerektiğini vurguladı. Günay, "Biz başvurduktan sonra iki yıllık karar süreci var. Deneyimlerimizden yararlanarak bunun üstesinden geliriz. Tanıtım konusunda ise Bakanlık olarak bu bizim özel dosyalarımızdan birisi olacak" dedi.

CHAMPS ELYEES’DE OFİS OLACAK

Bakan Günay, Paris Champs Elyeess’te Kültür Bakanlığı’nın ofisi bulunduğunu ve ofisin bir kısmını EXPO 2020 çalışmalar ıiçin tahsis edebeleceklerini, gerektiği takdirde yeni bir merkezin de devreye alınabileceğini belirtti. Günay, "9 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı İstanbul’da yuplacak. 48 katılımcı ülkeden 37’si BIE delegesi. Orada İzmir’in adaylığını deklare ederek destek iseteyecek ve İzmir’in tanıtımını yapacağız" dedi. Günay ayrıca EXPO 2020 alanı olarak belirlenen İnciraltı’nın planlanmasının tamamlandığını da hatırlatarak, "İnciraltı planlamasını tamamladık. Büyükşehir Belediyesi ile tam bir mutabakat içinde çalıştık. Şu anda bir zaman kaybımız yok. 2020 bizim için çok büyük hedef olacak. Ege Bölgesi’nin marka olarak dünya pazarına çıkmasında çok önemli bir rol oynayacak. Konuyu her aşamasında takip edecek ve EXPO 2020’yi İzmir’e getireceğiz" diye konuştu.

YILDIRIM: HAYIRLI OLSUN

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım da yaptığı konuşmada geçmişten aldıkları derslerin EXPO 2020 adaylığını kazanma yolunda büyük avantaj sağladığını vurguladı. Adaylığın İzmir’in ulaşımdan, sağlığa, turizme kadar birçok altyapı yatırımının tamamlanacağını söyledi. Yıldırım, "Bu organizasyonu yapmakla birlikte İzmir’in turizmi önemli ölçüde gelişecek, tanıtımı yapılmış olacak ve İzmir’in yıllardan beri özlediği altyapı eksiklikleri ve uzun soluklu yatırımlar bakımından da hedeflerine ulaşmış olacaktır. Bu organizasyon hepimiz için çok daha güzel hizmetlerin bir aracı olacaktır. EXPO 2020 yürüyüşü hayırlı olsun" dedi.

KIRAÇ: HEDEF 31 MART 2013

Vali Cahit Kıraç da yaptığı konuşmada İzmir’in adaylık başvurusunu en kısa sürede yapılacağını belirterek, "Mayıs ayının başında BIE’ye başvuru yapılmasını uygun buluyuruz. 157 delegesi olan BIE’yi etkilemek için kentimiz bir yürek olacak. Her İzmirli EXPO 2020’ nin temsilcisi olacaktır. 2015 adaylık oylamasında Cumhuriyet Meydanı’nda gelen ilk habern EXPO’yu kazandığımız şeklindeydi. Tam hayırlı olsun derken Milano’nun kazandığı haberi geldi. O an yaşadığım sıkıntıyı unutamıyorum. Bu kez 31 Mart 2013’te yapacağımız oylamada gümbür gümbür kazandığımızı ilan edeceğiz. Hedef 31 Mart 2013" diye konuştu.

"İLK BAŞVURAN OLACAĞIZ"

BIE Başkan Yardımcısı Usul Komitesi Başkanı Necil Nedimoğlu da İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için hafta içinde BIE Genel Sekreteri Loscartales ile görüştüğünü ve bu görüşmelerde, 30 Nisan tarihli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı adaylık başvuru metninin diplomatik kanallardan ulaştırılmasının yeterli olduğunu söyledi. Nedimoğlu, "Bu adaylığın dünya kamuoyuna duyurulması için küçük ama etkili bir heyet, Paris Büyükelçisi ile birlikte BIE’ye niyet mektubunu sunabilir. Bunu şekil bakımından bir sıkıntı yaratmayacağı bizzat Loscartales tarafından ifade edildi" diye konuştu. Şu anda resmi başvuruda bulunan ülke olmadığına da dikkat çeken Nedimoğlu, "Dolayısıyla ilk başvuruyu yapan ülke olarak öne çıkabiliriz" dedi. Nedimoğlu, İzmir’in olası rakiplerinin ise Sao Paulo, St. Petersburg ve Katar’ın geçtiğini, Sidney’in ise yaşadığı felaket sonrası vazgeçtiğini söyledi.

CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam, adaylık çalışmaları konusunda geç kalındığını belirtirken, MHP Milletekili Şenol Bal EXPO 2020 adaylığı için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da Türkiye’nin kaybetme lüksü bulunmadığına dikkat çekerek BIE Genel Sekteretir Loscartales ile özel bir görüşme yapılması gerektiğini söyledi. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ise bu işin sadece Dışişleri Bakanlığı’na bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Başbakanlığa bağlı bir özel birim oluşturulmalı. Hatta bir Başbakan Yardımcısı görevlendirilmeli" önerisini gündeme taşıdı.
MHP İzmir Milletvekili Şenol Baş ile İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın tartışması zirvenin tek olumsuz ayrıntısı oldu. Demirtaş’ın konuşmasında 2015 EXPO adaylığı sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmesi karşısında Bal’ın araya girerek, "Bu bir lütuf muydu? İzmir EXPO’yu hak etmiyor muydu. Bu kadar çok teşekkür fazla değilmi" diyerek araya girdi. Demirtaş ise, "1992’de EXPO’yu Türkiye’de ilk gündeme getiren biz olduk. Birçok hükümete Bakana, başbakana bu konu ile ilgil dosya verdik. Ancak adaylığımıza ve bu işe sahip çıkan 59’uncu Hükümet oldu. Bu bir lütufsa evet bir lütuf" dedi.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Toplantıya, katılan isimler şöyle:
Vali Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, BASİFED Başkanı Hüseyin Porsuk, EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, CHP İzmir İl Başkanı Tacetten Bayır, MHP İl Başkanı Hasan Ali Türkaslan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldı. Vali Kıraç’ın daveti ile toplantıya katılan BIE Başkan Yardımcısı ve BIE Türkiye Delegesi Necil Nedimoğlu.

Haberin Devamı