Gazete Vatan Logo

İzmir’de bin 213, Muş’ta 1 kadın şiddete uğramış!

Kadın hakları koordinatörü Altınbaş: “Bakanlık verilerine göre İzmir’de 1213 kadın şiddete uğrarken, Muş’ta 1, Bitlis’te 2, Ağrı’da 3 kadın şiddete uğramış! Bu illerde kadın devrimi yapıldı da bizim mi haberimiz yok.”

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Koordinatörü avukat Ayşegül Altınbaş, kadına şiddet konusunda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını savundu. Altınbaş “2013 yılında İzmir’de 1213, İstanbul’da 396, Ankara 809, Muş’ta ise yalnızca 1 kadının şiddete uğradığı belirtiliyor. Bir kişi hastaneye girdiğinde eğer birisi tarafından yaralandıysa buna adli vaka olarak bakıyorlar ve adli vakaya basit yaralama diyorlar. Bir de basit yaralama verilerine bakılırsa, mağduru kadın olan kişilerin tespiti istenirse rakam daha doğru belirlenebilir. İzmir’de 1213 değil, bunun 10 katı, İstanbul’da ise bunun 30 katı. Ben Türkiye’nin her yerindeki verileri biliyorum. Böyle 300 vakayı biz öpüp başımıza koyarız. Muş, Ağrı ve Bitlis’te bu verilere göre kadına şiddet neredeyse yok. Bazen istatistikleri ters okumak gerekiyor. Bu illerde kadın devrimi yapıldı da biz mi bilmiyoruz, böyle bir şey mümkün mü? Neden o kadınlar hastaneye gitmiyorlar ona bakmamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

Sıkıntı var

Avukat Altınbaş, şiddetin yalnızca Doğu illerinde yaşanıyormuş gibi görülmemesi gerektiğini aktardı. Bazı örneklere yer veren Altınbaş, “Yalova, Zonguldak, Manisa bu konuda son verilere göre sıkıntılı iller. Karadeniz’de de sıkıntı var. Bu illerde neden kadınlar koruma talep etmiyor, şiddete mi uğramıyorlar? Keşke öyle olsa ama demografik veriler var, orada bir nüfus yoğunluğu var. Ulaşamamanın yollarını değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.