Gazete Vatan Logo

İzmir’de 95 yıl sonra ilk kez Yunanistan Başbakanı geldi

İzmir’de 95 yıl sonra ilk kez Yunanistan Başbakanı geldi

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir’de yapılan Türkiye- Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geldi. Çipras’ın katılımı ile 95 yıl sonra ilk kez İzmir’e Yunanistan Başbakanı gelmiş oldu. İki başbakan, kadın gazetecilere kırmızı gül vererek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutladı, birbirlerinin fotoğraflarını çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye- Avrupa Birliği Zirvesi’ndeki temasları gecikince Brüksel’den hiç uyumadan sabaha karşı 06.00’da İzmir’e geldi. Oteline geçip dinlenen Başbakan Davutoğlu, ardından İzmir’de düzenlenecek Türkiye- Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için Başbakanlık Ofisi’nde geçti.

Bu sırada saat 12.00 sıralarında Adnan Menderes Havalimanı’na inen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş karşıladı. Başbakan Davutoğlu henüz toplantının yapılacağı Başbakanlık Ofisi’ne ulaşmadığı için Çipras’ın konvoyu Havalimanı’ndan Konak’a çok yavaş bir şekilde geldi. Başbakan Davutoğlu, kendisinden sonra gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı kapıda karşıladı. Davutoğlu, mevkidaşı ile tokalaştı.

Haberin Devamı

Ofise girmeden önce kadın basın mensuplarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. İki başbakan kadın gazetecilere kırmızı gül verdi. Başbakan Davutoğlu, fotoğrafını çeken Ticaret Gazetesi’nden Ümmiye Çavdar’a, "Bugün izin verirseniz biz sizin fotoğrafınızı çekelim" dedi ve fotoğraf makinesini alarak Çipras’la kadın gazetecilerin fotoğrafını çekti. Davutoğlu ardından makineyi Çipras’a vererek kadın gazetecilerle fotoğrafını çekmesini istedi. Çipras da Başbakan Davutoğlu’nu kadın gazetecilerle birlikte görüntüledi. İki başbakan ofisin merdivenlerinde üç dakika sohbet etti. Başbakan Davutoğlu, Çipras’a eliyle denizi işaret etti ve iki başbakan arasında bol gülümsemeli samimi bir sohbet gerçekleşti. Kravat takmayan Çipras’ın bu alışkanlığını İzmir ziyaretinde de sürdürürken beraberindeki bakanların da kravat takmaması dikkat çekti.

İKİ ÜLKEDEN 10’AR BAKAN

Haberin Devamı

Zirve nedeniyle Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AB Bakanı Volkan Bozkır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sivrioğlu, AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan ile Yunanistan’dan 10 bakan Başbakanlık Ofisi’ne geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, gazetecilere "Yunanistan’da yağmur var. Dikkat edin, burada da yağabilir" dedi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kentin en işlek yeri olan Konak Meydanı’ndaki ofisin çevresi emniyet görevlileri tarafından demir bariyerlerle çevrildi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ofis çevresindeki binaların çatılarına keskin nişancılar yer aldı. Türk ve Yunan gazeteciler, akreditasyon kartlarıyla X-Ray cihazından geçerek ofisin bahçesine girdi. Ofisin önündeki dört direği iki Türk iki Yunan bayrağı çekilirken ofisin merdivenlerine de Türk ve Yunan bayrakları kondu. Başbakan Davutoğlu’nun makam aracıyla ofise girişi sırasında beş kişi demir bariyerlerin arkasından "Kahrolsun AKP iktidarı" diyerek, slogan attı. Eylemciler, çevik kuvvet polisi tarafından ağızları kapatılarak gözaltına alındı. Türk ve Yunan heyeti arasındaki görüşmeler basına kapalı olarak başladı. Önümüzdeki saatlerde aile fotoğrafı verilip iki başbakanın basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

95 YIL SONRA İLK YUNAN BAŞBAKAN’I

Bu arada Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Cumhuriyet Dönemi’nde resmi ziyaret için İzmir’e gelen ilk Yunanistan Başbakanı olduğu ortaya çıktı. İşgal döneminde, 1921 yılında Yunanistan Başbakanı Dimitris Guaris İzmir’e gelmişti.