Gazete Vatan Logo

İzmir’de 300 bin sokak köpeği yaşıyor

İzmir’de sahipsiz sokak hayvanlarının sayısı kentin 24 ilçesinin nüfusunu geride bıraktı. Sahipsiz hayvan sayısının 300 bine yaklaştığı kentte belediyeler ve barınakların önlemleri ise yetersiz kalıyor

İzmir’de 300 bin sokak köpeği yaşıyor

İzmir Veteriner Hekimler Odası İzmir genelinde sahipsiz köpeklerin sayısının 300 bine ulaştığını açıkladı. Bu rakam kentin 24 ilçesinin nüfusunu geride bıraktı. İzmir'in güncel nüfus verilerine göre kilometrekareye yaklaşık 343 insan düşerken, bu rakam sahipsiz sokak hayvanları için ise 25'e ulaştı. Kent genelinde her 13 kişiye karşılık bir sokak köpeği bulunuyor.

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, belediye hayvan barınaklarının 6 bin kapasiteyle hizmet verdiğini ve yetersiz kaldığını belirtti. Sokak hayvanlarının sayısındaki bu hızlı artışa karşın veteriner hekimi dahi bulunmayan belediyeler olduğunu söyleyen Özdemir, "Sokak köpeklerindeki bu yükselişe karşın resmi makamlar gereken tedbirleri alamıyor ve yetersiz kalıyor. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ya da barınaklar da tek başına yeterli değil, geçici birer çözüm. Tıpkı çağdaş kentlerde olduğu gibi izlenebilirlik ve kayıt sisteminin yaygınlaşması ve halkın da bu konuda bilinç seviyesi ile farkındalığının yükseltilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yetki karmaşası var

Yürürlükteki 5199 sayılı yasanın bu konuda yetersiz kaldığını savunan Özdemir, resmi kurumlar arasında yaşanan yetki karmaşasının da bunda etkili olduğunu söyledi. Özdemir, "Bu konuda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile belediyeler yetkili. Ancak kurumların görevlerini ve yetki alanlarını belirleyen ve cezaları içeren 5199 sayılı yasa güncelliğini yitirmiş durumda, revize edilmesi gerekiyor. Biz defalarca dile getirmemize rağmen hazırlanan yeni kanun taslağı bir türlü hayata geçirilemedi. Var olan hayvan popülasyonunun takibi, hayvanların kuduz hastalığı ve parazitlere karşı aşılanması, kısırlaştırılması gibi konularda bu kurumların ortak bir eylem planı oluşturması ve işbirliğini arttırması gerekiyor. Resmi kurumlar hayata geçirecekleri ortak projelerle sokak hayvanları için eş zamanlı kısırlaştırmalar yapmalı. Ancak ne yazık ki böyle bir çalışma yapıldığını göremiyoruz" dedi.

Hizmet üretmeyene ceza yok

Haberin Devamı

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder ise 2010 yılında yayınlanan genelge ile "Acil eylem planı" oluşturulduğunu ancak hayata geçirilemediğini söyledi. Önder, "Yönetmeliğin yapılmasını emrettiği eş zamanlı kısırlaştırma operasyonu yapılmadı. Belediyeler yetersiz kaldığı takdirde, seferberlik ilan edilerek tüm resmi kurumların bu konuda ortak bir çalışmaya sevk edilmesi gerekiyor. İzmir'de halen kısırlaştırma ve tedavi merkezi olmayan ilçe belediyeleri var. Çalışmayan ve hizmet üretmeyen belediyeler için bir yaptırım maalesef bulunmuyor" dedi.