Gazete Vatan Logo

İzmir acele etsin!

İZMİR’in EXPO 2020 adaylık sürecinde oluşturulan Takip Kurulu, uluslararası EXPO Danışmanı İspanyol Juan Correas ile toplantı yaptı. Toplantıda İzmir’in adaylık için acele etmesi gerektiği sonucu çıktı.

EXPO 2020 Takip Kurulu, 2015 EXPO’suna, Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) danışmanı olarak görev yapmış olan İspanyol Juan Correas ile toplantı yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıya İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Seferihisar Belediye Başkanı ve EXPO 2015 Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Tunç Soyer, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse katıldı.

Toplantı çıkışında açıklama yapan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Correas ile 2015 sürecinde yapılanlarla ilgili bir değerlendirme aldıklarını dile getirerek, "Correas’tan 2020 EXPO’suyla ilgili dünyadaki, BIE’deki gelişmeleri, hem de İzmir olarak nasıl bir yol izlememiz gerektiğini konuştuk" dedi. Toplantıda Türkiye’nin adayının İzmir olması yönünde görüş birliğine vardıklarını anlatan Vali Kıraç, "Correas özellikle Sao Paulo, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de bu konuya büyük ilgi duyduklarını ve bir an önce Türkiye adayının kim olması gerektiğinin belirlenerek sürecin nisan-mayıs aylarında başlatılmasının çok önemli olduğunu söyledi" diye konuştu.

İzmir olarak yapılan çalışmaları bir kez daha gözden geçirdiklerini, toplantının çok yararlı geçtiğini, toplantının 2020 EXPO’su için ışık tutacağını anlatan Vali Kıraç, "Öne çıkan bir nokta bir an önce adaylık müracaatında bulunmak gerektiği. Correas bir icra kurulu, işi takip edecek komisyonların oluşturulması, yasal düzenlemelerin yapılması, adaylığın erken bir sürede yapılmasının Türkiye İzmir için önemli olduğunun altını çizdi" dedi.

MAYIS İZMİR İÇİN İDEAL

EXPO adaylık sürecinde İzmir olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan istenen randevunun tarihinin henüz belli olmadığını sözlerine ekleyen Vali Kıraç, dünyada henüz EXPO 2020 için başvuran bir ülke olmadığını, toplantıda Mayıs ayının İzmir için ideal bir tarih olduğu sonucuna varıldığını söyledi. Vali Kıraç, "Süreç şöyle başlıyor aday ülkelerden biri müracaat ettiği zaman altı aylık süre başlamış oluyor. Adayların bu sürede müracaat etmesi gerekiyor. Türkiye’nin adayının kim olduğuna hükümet karar verecek ondan sonra biz adaylığımız kesinleşirse müracaat edebiliriz. Ancak bizim başvurduğumuz gün de EXPO’yu başlatacağımız gün olacak. Bizim için en uygun zamanı seçmemiz lazım. Geçen sefer 5 Mayıs’ta müracaat etmişiz. Altı aylık süre 29 Ekim’de bitiyor. Bu güzel bir tarih, şu an için öyle bir tespit yaptık" diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, EXPO 2020 için kendilerinin aday olacağını açıklamış, daha önce kaybeden İzmir’in çekilmesini istemişti.

Haberin Devamı