Gazete Vatan Logo

İzlanda Başbakanı'nı protesto için binler sokağa çıktı

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’un tarihin en büyük sızıntısı olduğu belirtilen Panama Belgeleri’nde adı geçmesiyle ülkede yer yerinden oynadı

İzlanda Başbakanı'nı protesto için binler sokağa çıktı

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson'un tarihin en büyük sızıntısı olduğu belirtilen Panama Belgeleri'nde adı geçmesiyle ülkede yer yerinden oynadı. Dün başkent Reykjavik'de çok büyük bir kalabalık parlamento binası önünde toplanarak protestoda bulundu. Başbakan Gunnlaugsson'un güven oylamasına çıkması bekleniyor.

Parlamento binası önünde düzenlenen protestoya kaç kişinin katıldığı bilinmese de sosyal medyada 20 binden fazla İzlandalının toplandığı ifade edildi. Bu sayı, 330 bin nüfuslu ülkede oy kullananların yüzde 10'una denk geliyor.

EN BÜYÜK PROTESTO OLABİLİR

ABD'nin gizli belgelerini ifşa eden eski NSA çalışanı Edward Snowden da attığı tweet'te bunun oransal olarak "tarihteki en geniş katılımlı protesto" olabileceğine dikkat çekti.

Daha önce ülkeyi iflasa sürükleyen ekonomik kriz döneminde bile bu denli kalabalık bir protestonun yapılmadığına dikkat çekiliyor.

Yaşananlar İzlanda polisi için de ilk oldu. Polisin hiç bu kadar kalabalıkla karşı karşıya kalmadığı ifade ediliyor.

Öte yandan Başbakan Gunnlaugsson'un istifa etmesi için internette 28 bin imza toplandı. Muhalefet Başbakan için güven oylaması yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı

ÜLKESİ KRİZDEYKEN OFFSHORE HESAPLARI AÇMIŞ

Mossack Fonseca belgelerinde; Başbakan Gunnlaugsson'un ülkesi finansal krizdeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği görülüyor.