Gazete Vatan Logo

İzinler kalktı!

Otomotivin devleri BMW ve Mercedes işçilerine Christmas tatilini zehir ettik!

LÜKS otomotiv devleri, Türkiye’den gelen yoğun talebi karşılayabilmek için çareyi Christmas ve yeni yıl izinlerini kaldırmakta buldu. BMW, 5 bin 800 kişinin çalıştığı Dingolfing ile 5 bin 200 işçinin istihdam edildiği Leipzig fabrikalarının 24 Aralık-7 Ocak arasında açık kalacağını duyurdu. Mercedes’te tatil süresi kısalırken, Hamburg tesisi izin yapmayacak. Audi, Cumartesi ve Pazar günleri de çalışacak

Dünya otomotiv devleri, Türkiye’de bu yıl 750 bin adetle rekora koşan satışlar nedeniyle full time çalışıyor. İlk 10 ayda Avrupa’da satışlar yüzde 16 daralırken, büyüyen Türk otomotiv pazarı yüzleri güldürdü. Özellikle Türkiye’deki lüks oto talebini karşılamakta zorlanan otomotiv üreticileri, çareyi izinsiz çalışmakta buldu. BMW ve Mercedes, tarihinde ilk kez Christmas ve yeni yıl tatilinde izinsiz çalışma kararı aldı. Alman devlerin bu kararında Türkiye’nin yanı sıra Çin pazarı da etkili oldu.

BMW sözcüsü Michael Rebstock, Dingolfing ve Leipzig fabrikalarının Christmas tatili yapmayacağını, 24 Aralık-7 Ocak tarihleri arasında açık kalacağını açıkladı. Rebstock, iki fabrikanın da limitlerde üretim yaptığını ve gelen talebi karşılamak için izinsiz çalışacaklarını kaydetti. 5 bin 800 kişinin çalıştığı Dingolfing tesisinde Türkiye’den yoğun talep gören BMW 1 Serisi ile yeni X1 modeli üretiliyor. 5 bin 200 kişinin istihdam edildiği Leipzig fabrikasında 5 Serisi, 6 Serisi ve 7 Serisi bantlardan iniyor.

Daimler’in sözcüsü Nicole Kichere de geçen yıl kriz yüzünden 3 hafta olan Christmas ve yeni yıl tatilini bu kez kısa keseceklerini duyurdu. Kichere, iznin 2009’a göre yaklaşık 2 hafta daha kısa olacağını söyledi. Daimler’in Mercedes E Serisi ile S Serisi’ni ürettiği Hamburg tesisinin ise yoğun talebe cevap verebilmek için izinsiz çalışacağı kaydedildi.

Audi tatil planlarında bir değişiklik yapmadı ancak üretimi hızlandırmak için Aralık ayı boyunca Cumartesi günleri fazla mesaiye kalma kararı aldı. Şirket, bunun yanı sıra Pazar günleri sabaha kadar üretime devam edecek. Porsche’de tatil fabrikalara göre 1 ile 2 hafta arasında değişecek.

Lükste liderlik yarışı

Almanya’daki fabrikaların izinsiz çalışıp, fazla mesai yapmasının arkasında Türkiye’de lüks markaların arasındaki yoğun rekabet yatıyor. Lüks oto satışları ilk 10 ayda yüzde 80 arttı. BMW, Mercedes ve Audi de bu pazarda liderlik için amansız bir yarışa girdi. 3 lüks marka bu yıl rekor kırarak tarihi satış rakamlarına ulaşacak. Mercedes, E Serisi ve Türkiye için özel olarak üretilen C Serisi’nin dopingiyle 11 bin adetlik satışa ulaşarak, lüks oto sınıfında birinciliği hedefliyor. Mercedes-Benz Türkiye Otomobil Satış ve Pazarlama Müdürü Şükrü Bekdikhan, “Herkes sürekli büyüyen Çin derken, Türkiye daha öne geçti. Almanya’daki fabrika adeta bize çalışıyor” dedi.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, lüks segmentte en çok satan markayı Almanya’daki fabrikaların belirleyeceğini kaydederek, “İlk kez 10 bin adetlik satışı geçeceğiz. En yüksek rakama 2007’de 7 bin 200 adetle ulaşmıştık” diye konuştu.

Audi 2009’da 6 bin 250 olan satışını 10 bin adede yükseltmeyi planlıyor. Ancak markanın sorunu araç tedariği. Audi Genel Müdürü Gino Bottaro, ürün tedarik edebildikleri oranda 10 bin adedi yakalayacaklarını belirtti.

Türkiye, AB’yi solladı satışlarını en fazla artıran ülke oldu

Avrupa otomobil pazarı, Ekim’de yüzde 16.1 oranında daralırken, Türkiye’de satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 246.1 oranında arttı. Böylece Türkiye geçen ay binek oto satışlarını en çok artıran Avrupa ülkesi oldu. Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği (ACEA) verilerine göre, AB (27) ve EFTA ülkelerinde Ekim ayında otomobil pazarı küçülerek, 1 milyon 61 bin 977 adede geriledi.

Ekim’de en sert düşüş yüzde 37.6 ile İspanya’da gerçekleşirken, bu ülkeyi yüzde 33.4 ile Yunanistan, yüzde 28.8 ile İtalya izledi. Geçen ay satışlarını en çok artıran pazar yüzde 246.1 ile Türkiye oldu. Türkiye’yi yüzde 121.2 ile Estonya, yüzde 114.6 ile İrlanda takip etti. Türkiye’de geçen ay 47 bin 859 adet otomobil satıldı. Ekim ayı otomobil satışları ile Türkiye, Avrupa’da 6’ncı büyük pazar unvanını aldı.

Haberin Devamı