Gazete Vatan Logo

İyice örtün, gözükmesin!

‘Alkol yasağına denetim yok gören polis tutanak tutar’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 10 Haziran’da onaylanan alkol yasası dün Türkiye genelinde uygulanmaya başlandı. Akşam 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında tekel bayi ve marketlerde alkol satışının yapılmasına ve vatandaşların açık alanlarda alkollü içki tüketimine yasak getirildi. Ancak saat 22.00’den sonra satış yapan tekel bayiler ile parklarda içki içenlerin kim tarafından denetleneceği belirsiz.

100 bin içki satan yer var

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Daire Başkanı Hasan Tanrıverdi, denetim konusuyla ilgili şunları söyledi, “Denetimler bir kuruma yetki devri şeklinde olmayacak. Türkiye çapında 70 binin üzerinde perakende içki satıcısı bulunuyor. Meyhane ve birahanelerle bu rakam 100 bini aşmış durumda. Mülki amirlikler denetim yapma yetkisine sahiptir. Kurum olarak biz de denetim yapabiliriz. Ancak yasak saatleri 22.00 ile 06.00 saatleri arasında olduğu için makul olan emniyet birimlerinin denetimlerde bulunmasıdır. Satış yapan market veya tekel bayi hakkında tutanak tutulduktan sonra konu bize intikal eder gerekli cezai yaptırım uygulanır. Vatandaşların şikayetleri ise tek başına yeterli değildir. Şikayetler mülki amirlik tarafından denetlenip tutanak altına alınmadan cezai yaptırım uygulanamaz. Kamuya ait açık alanlarda içki yasağına uymayanlar hakkında denetim ve cezai uygulama valilik ve polisin yetkisindedir. Tekel bayilerdeki ürünlerin teşhiri konusu da mülki amirin yetkisinde bulunmakta. İçkilerin dışarıdan görülmeyecek şekilde satılmasında yetki mülki amirdedir.”

İyice örtün, gözükmesin!

Yeni düzenlemeye göre, içkiler işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak. Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yasaklandı. Düzenlemeyle, esnaf da dışarıdan görünmemesi için alkollü içeceklerin üzerini kapatmaya başladı. Tekel bayii İsmet Akgün ise düzenlemeyle vatandaşların alkollü içecek alımında alışveriş merkezlerine yöneleceğini tahmin ettiğini söyledi.

‘İçki yasağı çok sıkı denetlenecek’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dün yürürlüğe giren ve alkollü içkilerin saat 22.00’den 06.00’ya kadar market ve büfelerde perakende satışını yasaklayan düzenleme için ‘Bu konuda denetimler sıkı bir şekilde yapılacak ve herkes yasalara uysun’ dedi. Düzenlemenin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyen Bakan Eker, “Bu düzenleme dünyanın birçok ülkesinde var. Onun için artık bunun uygulanmasının toplum sağlığı açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. Nesillerin korunması, gençlerin korunması açısından yeni bir düzenleme. Kanunda getirilen düzenleme neyse onlar tatbik edilecek.”

ESNAF, İÇKİ YASAĞININ 22.00’DE BAŞLAMASINA TEPKİLİ...

‘Yasak 12’de başlasın!’

Tartışmalara neden olan alkol düzenlenmesi dün akşam uygulanmaya başladı. Birçok tekel bayisi ve market saat 22:00’den sonra satışa ara verdi. Normalde gece yarısı 02:00’ye kadar açık olan tekel bayileri 22.00’den sonra sadece alkolsüz ürün sattı. Ancak esnaf, bu durumdan rahatsız.

Sarhoş saldırırsa ne olacak?

İşlerinin sekteye uğrayacağını dile getiren Kardeşler Gıda’nın sahibi Yusuf Özdede, “Fabrikasından ulaştırmasına on binlerce insan içkiden geçiniyor. Yasak saatini gece 12’ye çeksinler. Alkollü içkilerin görünmeyecek yerlerde satılması için dükkanım uygun değil. Ayrıca sarhoşun biri gece yarısı geldi. ‘Bana içki ver’ diye üzerime saldırırsa can güvenliğimi kim sağlayacak?’’ dedi.

Yasa bize büyük külfet getirdi...

Bayi Mican Konaklı ise şunları söyledi: “İçki yasağı için saat 22:00 çok erken. Bu sektörden binlerce insan ekmek yiyor, devlete vergi veriyor. ’’ OĞUZ YETER / VATAN HABER MERKEZİ

Haberin Devamı