Gazete Vatan Logo

İyi yılda da kötü yılda da büyüyoruz

Haziran’da halka arz edilen ve performansı ile dikkat çeken Mavi’nin CEO’su Cüneyt Yavuz, “2014-2016 ortalama ciro büyüme hızımız yüzde 21. Bu yılın ilk yarısında yüzde 42 büyüdük. Rüzgar arkamızdan pupa yelken esiyor” dedi

İyi yılda da kötü yılda da büyüyoruz

Son dönemin en iyi halka arzı olarak dikkat çeken Mavi, Borsa’da işlem görmeye başladıktan sonra yüzde 30’un üzerinde prim yaparak yatırımcısına iyi kazandırdı. Kuşkusuz bu performansta, yatırımcıyı da düşünerek belirlenen makul halka arz fiyatının yanı sıra şirketin yükselen performansı da etkili oldu. Mavi’nin CEO’su Cüneyt Yavuz, Mavi’nin performansını değerlendirdi ve büyüme stratejilerini anlattı. 2014-2016 arasında ortalama yüzde 21 büyüdüklerine dikkat çeken Yavuz, konsolide gelirlerinin bu yılın lik yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 829 milyon TL’ye çıktığına işaret etti. “İyi yılda da kötü yılda da büyüyoruz. Kazanmama şansımız yok” diye iddialı konuşan Yavuz, net kârın da yüzde 95 artışla 36 milyon TL’ye ulaştığını vurguladı.

Hedef ilk 100 şirket

İSO’nun en büyük 500 şirket sıralamasında 142’inciliğe kadar geldiklerini belirten Yavuz, önceliklerinin ilk 100 şirket arasına girmek olduğunu ifade etti. Yavuz şunları söyledi: “Mavi’nin 2016’daki toplam cirosu 1.3 milyar TL idi. Kalite odaklı ürün anlayışımız, başarılı planlama ve hızlı tedarik yönetimimiz sayesinde, güçlü nakit akışı ve çift haneli gelir artışı elde ederken, marjlarımızın da gelişmesini sağladık. Finansal dayanıklılığı son derece yüksek Mavi için, ekonomik ve dış faktörlere bağlı kalmayan bir sistem kurduk. Belirlediğimiz 3 yıllık yol haritasında kaliteli büyüme ve hızlanma odaklı bir anlayış benimsedik.”

Haberin Devamı

8.5 milyon jean satacak

Mavi’nin en büyük kozu CRM. 6.3 milyonun üzerinde müşteri kaydı bulunuyor. Her yıl ortalama 1 milyon yeni müşteri kazanıyor. Araştırmalarda, yüzde 53 oranıyla, ‘jean’ denince akla gelen ilk marka olarak gösteriliyor. Satışlarının yüzde 44’ünü denim, yüzde 56’sını denim dışı ürünlerden gerçekleştiriyor. Türkiye’de kadın ve erkek giyimde ilk 5 markadan biri. Geçen yılı 6 milyonun üzerinde jean satışı ile geçiren Mavi’nin bu yılki satış hedefi 8.5 milyon adet. Yurt dışında 62 monobrand mağazası, toptan ve e-ticaret kanallarıyla da istikrarlı büyüme stratejisini sürdürüyor. Global e-ticaret platformlarının satışlarından gelen gelir; 2017’nin ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 95 artış gösterdi. E-ticaretin satış içindeki payı Türkiye’de yüzde 2 iken Amerika’da yüzde 45’e ulaştı. Cüneyt Yavuz, “Çin’e gitmeyeceğiz ama Alibaba ile oraya da ulaşacağız” diyor. Üretiminin yüzde 80’ini Türkiye’de yaptırıyor. Yemek Sepeti’nin kurucusu ve CEO’su Nevzat Aydın, ‘Godfather of Denim’ olarak anılan Adriano Goldschmied ve H&M’in eski CEO’su Fabian Mansson yönetim kurulundaki önemli isimler.

Haberin Devamı

Yılda ortalama 26 mağaza açıyoruz

35 ülkede 405 monobrand mağaza ve 5 bin 500’ün üzerinde satış noktasına ulaştıklarını belirten Cüneyt Yavuz, “Rüzgâr arkamızdan pupa yelken esiyor. Yılda ortalama 26 yeni perakende şirket mağazası açıyoruz. Toplam perakende alanımız 128 bin metrekareye ulaştı. Yeni mağazaları; geniş denim koleksiyonumuzun yanı sıra her sezon büyüyen lifestyle ürünlerimizi sergileyebilecek büyüklükte planlıyoruz. Birkaç sene önce 300-400 metrekaralik mağazalar açarken, 11 yeni mağazanın çoğu, 600-800 metrekare büyüklüğünde” dedi.

Haberin Devamı