Gazete Vatan Logo

İyi uyku hastalıktan koruyor

İyi uyku hastalıktan koruyor

Yetersiz ve düzensiz uykunun bağışıklık sistemini güçsüz düşürerek hastalıklara zemin hazırladığını vurgulayan Dr. Sinan Akkurt, sağlıklı bir yaşam için uykunun en az düzenli beslenme ve fiziksel aktivite kadar önem taşıdığını belirtti. Uykuyu bir bakım-onarım sürecine benzeten Dr. Sinan Akkurt, "İyi bir uyku kendini yenileyip tamir etmiş bir zihin ve beden demektir." dedi.

İyi bir uykunun göstergeleri arasında sabahları fazla zorlanmadan kalkabilmek, dinç uyanmak, iştahlı kahvaltı, gün içinde uyuklamamak, masa başında uyuyakalmamak ve konsantrasyonu sıralayan Dr. Sinan Akkurt, en sık karşılaştıkları şikayetin uykusuzluk problemi olmasına karşın 6 saatten az uyumak kadar 8,5 saatten fazla uyumanın da sağlıksız olduğuna dikkat çekti. Sanılanın aksine az uyumanın ne kadar enerjik olunduğunun bir göstergesi olmadığına işaret eden Dr. Akkurt, "Fazla uyumaktan şikayet edenlere pek rastlamıyoruz ama fazla uyumak da sağlıklı değil. Yetişkinler için günde 6-8 arası uyumak idealdir." dedi.

Karanlıkta uyuyun

Haberin Devamı

Ekstra durumlar haricinde hafta sonları dahil olmak üzere her gün aynı saatte ve özellikle karanlıkta uyumayı tavsiye eden Dr. Akkurt, "Karanlıkta uyuyun ve çocuklarınızı da karanlıkta uyumaya alıştırın. Çünkü karanlıkta uyumak vücudun dengesini sağlar. Kanserden koruyan melatonin hormonu yalnızca gece karanlıkta uyunduğunda salgılanır." şeklinde konuştu. İyi uykunun bağışıklık sistemini desteklediğini, sosyal iletişimi güçlendirdiğini, verimlilik ve konsantrasyonu artırdığını kaydeden Dr. Akkurt, yatak odasında hiçbir elektronik cihaz ve doğal taş bulundurulmaması gerektiğini belirtti.

Uykusuzluk sorunu çekenler için 10 pratik öneri

Uykusuzluk sorununun farklı hastalıkların işareti olabileceğini, bu nedenle kronik uykusuzluk durumunda doktora başvurulması gerektiğini kaydeden Dr. Akkurt, diğer durumlar için uykuya dalmayı kolaylaştırıcı 10 pratik önerisini şöyle sıraladı:

1- Uyku saatinize 4-5 saat kala çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekleri, 3 saat kala yemek yemeyi kesin.

Haberin Devamı

2- Yatak odanızı gün içinde havalandırın. Pamuklu pijama ve nevresim kullanın.

3- Yatakta o gün başınıza gelen olumlu ya da olumsuz olayları düşünmeyin. Gevşeyin ve sadece uykuya odaklanın. O saatin uyku saati olduğunu, plan yapma saati olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

4- Uyumadan önce ılık/sıcak bir duş alın.

5- Mümkünse masaj yaptırın.

6- Uykunuzun gelmesi için telefonla oynamayın. Odada telefon ya da herhangi bir elektronik

aleti çalışır durumda bulundurmayın. Koyun saymayın.

7- Gün içinde şekerleme yapmayın, her gün aynı saatte yatıp kalkmaya özen gösterin.

8- Odanızın karanlık olması uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Işığı yeterince önleyemiyorsanız uyku gözlüğü kullanın.

9- Uyumadan bir saat önce süt, ayran, papatya çayı, melisa çayı içebilirsiniz. Muz, badem, keten tohumu, bal, kayısı, kavun yiyebilirsiniz.

10- Sigarayı bırakın, bırakamıyorsanız azaltın.