Gazete Vatan Logo

İyi ki doğdun iyi ki vardın iyi ki fark yarattın

Türk sanayisine damgasını vuran, farklı üslubuyla işçisinden politikacısına, sanatçısından işadamına herkesin gönlünde taht kuran Sakıp Sabancı'nın ölümünden sonraki ilk doğum günü kutlandı. Yeğeni Güler Sabancı, "Sakıp Bey'i, doğum gününden 3 gün sonra kaybettik. Doğumunu ve ölümünü aynı anda anıyoruz. İyi ki doğdu, iyi ki bizlere fark yaratan eserler bıraktı" dedi

Hayatı boyunca iz bırakmak, fark yaratmak ve yaptıklarıyla anılmak isteyen Sakıp Ağa, onsuz kutlanan ilk doğum gününde kahkaha ve gözyaşlarıyla anıldı. Doğum gününden 3 gün sonra, geçen yıl 10 Nisan'da kaybettiğimiz Sabancı'yı anmak için düzenlenen etkinliklerin ilki, dün Sabancı Center'da yapıldı. Törende ilk olarak Sakıp Sabancı'nın misyonunu devralan yeğeni Güler Sabancı söz aldı. Yaşamında her günü bir doğum günü gibi, coşku ve sevinçle yaşadığını söyleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı çok duygusal bir konuşma yaptı:

"Bize bıraktıklarını gururla taşıyoruz"
"Arkadaşlarımla beraber onun aramızdan ayrılışının ilk yılını anmaya hazırlanırken 7 Nisan'ın doğum tarihi olduğunu hatırladık. Dolayısıyla onu anma törenlerimize, doğum günü olan 7 Nisan'da başlamaya karar verdik. Sakıp Bey, bize geride anacağımız, onu yaşatacağımız çok şey bıraktı. Ama hiç şüphe yok ki geride bıraktığı en önemli eserlerden biri, kurucusu olduğu Sabancı Holding ve bugün hepimizin gururla taşıdığımız, itibarından gurur duyduğumuz SA logosudur. İnanıyorum ki bugün burada olan bütün arkadaşlarım Sakıp Bey'in bize bıraktığı bu emaneti çalışarak daha da başarılı yerlere taşıyacaklardır. Bir kere daha Sakıp Sabancı'ya 'İyi ki doğdu, iyi ki vardı, iyi ki bizlere yaşamımızı değiştirecek, fark yaratacak eserler bıraktı' diyorum."

"Bugün doğum günü ama ölüm günü yok"
12 Mayıs'ta görevini Ahmet Dördüncü'ye bırakmaya hazırlanan Sabancı Holding CEO'su Celal Metin de Sakıp Sabancı ile 30 yıl önce bir Nisan ayında çalışmaya başladığını söyledi: "Sakıp Bey'le omuz omuza, kol kola, yürek yüreğe çalıştık. Ta ki yine bir nisan günü Sakıp Bey'i uğurlayıncaya kadar... İnsanın yaşamında bazı insanlar vardır, onları tanımaları gerekir. Sakıp Sabancı bu insanların başında gelir. Bizler yaşamımızda Sakıp Bey'i tanıdığımız için şanslı ve mutluyuz. Sakıp beyin bugün doğum günü. Bana göre ölüm günü yok. Gönlümüz Sakıp ağa ile dolu. Çizdiği vizyon ve vasiyeti doğrultusunda geleceği planladık. Hepimiz hep doruklara koşmaya çalıştık. Eminim bir takım olarak ben ve benden sonraki arkadaşlarım var gücü ile çalışarak daha da yükseklere tırmanacağız." Grup başkanlarının hazır bulunduğu törende Sabancı Topluluğu çalışanları adına da Orhun Kutevu konuştu ve Sakıp Sabancı'dan aldıkları bayrağı daha ileriye taşıyacaklarını söyledi.

Onun yerini hiçbir şey dolduramaz
Konuşmaların ardından Sakıp Sabancı için Mehmet Ali Birand'ın hazırladığı özel film gösterimi sunuldu. Yaşamından kesitler ve kendi sesinin de yer aldığı Sakıp Sabancı filmini izlerken, eşi Türkan, kızları Sevil ve Dilek, kardeşi Erol ve yeğeni Güler Sabancı gözyaşlarını tutamadı. Tören bitiminde salondan güçlükle çıkan Türkan Sabancı, Sakıp Bey'in boşluğunun doldurulamayacak bir insan olduğunu söyledi ve "Yeri boş kaldı. Arabaya biniyorum onu arıyorum, evde onu arıyorum. Sanki ölmemiş gibi" dedi.

En çok ellerini özlüyorum
Sevil Sabancı Sakıp Bey'in en küçük kızı. Ve şu günlerde babası adına uluslararası bir binicilik yarışması düzenlemeye hazırlanıyor. Tören boyunca gözyaşlarına hakim olamadı ve çok bitkin görünüyordu. Ağlamaktan güçlükle konuşan Sevil Sabancı, sadece, "Aradan bir yıl geçti ama sanki hiç ölmemiş gibi. Onu çok arıyor ve çok özlüyorum, en çok da ellerini özlüyorum, ellerini..." diyebildi.

Unutmuyoruz çok özlüyoruz
* Sakıp Sabancı'nın 'Özlüyoruz' yazılı büyük resmi önünde yapılan tören saygı duruşuyla başladı.

* Yaşamından kesitler sunulan 25 dakikalık filmde, hayatının en büyük acılarından biri olarak gösterdiği engelli oğlu Metin'le ilgili gözleri dolarak "Allah kimseye vermesin. Atılmıyor, satılmıyor" deyince, başta Türkan Sabancı olmak üzere tüm aile fertleri uzun bir süre gözyaşı döktü.

* Bu hüzünlü tablo karşısında salondaki personel ve güvenlik görevlileri de gözyaşlarını tutamadı.

* Film gösteriminde zaman zaman gözyaşlarına kahkahalar da karıştı. Özellikle Sabancı'nın spora olan sevgisini adeta sahada kendi oynar gibi heyecanla anlatması, salonda gülüşmelere neden oldu.

* Salonda en çok kahkahanın atıldığı an ise Sabancı'nın iş dünyasına vergi konusunda sitemde bulunduğu görüntüler oldu. Kendine has üslubuyla iş adamlarına seslenen Sabancı'nın, "Bir bakıyorum Manukyan vergide herkesi geçmiş. Onun genelevde işi var. Siz utanmıyor musunuz? Manukya'nın altında kalanlar sıkılmıyor musunuz?" sitemi salonu kahkahalara boğdu. Önceki gün açıklanan vergi rekortmenleri listesinde ilk 10'da Sabancı Ailesi'nden 3, ilk yüzde de 15 ismin olması ise manidardı.

* Erol Sabancı'nın kızı ve Sabancı Holding Gıda ve Perakendecilik Grup Başkanı Haluk Dinçer'in eşi Suzan Sabancı'nın gözyaşları ise tören sonrasında bile dinmemişti.

* Sakıp Sabancı filminin bitiminde, törene katılan yakınları, Sabancı Holding Grup Başkanları ve çalışanları ayağa kalkarak uzun süre alkışladı.

Haberin Devamı