Gazete Vatan Logo

İyi bir uyku çekmek için yemeğinizi en az üç saat önce yiyin

Geç saatlerde yemek yemek, uyku kalitenizin düşmesine ve solunum problemi yaşamanıza neden olabilir. Bu sebeple uyku saatinizden en az üç saat önce yemek yemeyi, dört saat önce ise alkol almayı bırakmanız gerekiyor. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerin uyku kaçırdığını da unutmayın Kaliteli ve yeterli uyku, sağlığınız için büyük önem taşıyor. İyi bir uykunun başlıca ölçüsü; sabah dinç uyanmanız ve kendinizi gün içinde zinde hissetmeniz...

İyi bir uyku çekmek için yemeğinizi en az üç saat önce yiyin

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, uyku bozukluklarının; solunum düzensizliklerine sebep olabildiğini, bunun da kişinin gece boyunca bazen kısmen, bazen de tamamen uyanmasına sebep olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Ece, rahat uyumak için önemli ipuçları verdi:

KİLO VERİN: Kilo verince uyku sırasındaki solunum düzelir ve uyku daha dinlendirici olur, gündüz uykululuk hali azalır.

UYKU HAPLARINDAN KAÇININ: Yatmadan en az dört saat önce alkol alımı kesilmelidir. Aşırı alkol solunumu baskılar ve uykuda solunum durmalarının sıklığını ve ağırlığını artırır. Alkol ve uyku ilaçları, kas gevşetici, anksiyete önleyici, ağrı kesici gibi ilaçlar, üst solunum yolu kaslarında gevşemeye yol açıp hava yolu tıkanmasına neden olabilirler.

SİGARAYI BIRAKIN: Sigaranın neden olduğu tahrişin, horlama ve apne ağırlığını artırdığı düşünülür. Sigaranın bırakılması, uykuda solunumun düzelmesinde çok yardımcıdır.

SIRT ÜSTÜ YATMAYIN: Sırt üstü yatma boyun ve boğazdaki yumuşak dokuların arkaya doğru kaymasına ve bunun sonucu olarak hava yolunun daralmasına ya da tam tıkanmasına yol açar. Sırta yerleştirilecek yastıkçıklar ya da pijamanın arkasına yerleştirilecek bir tenis topu ile sırt üstü yatmanızı engelleyebilirsiniz.

YATAK ODANIZDA KLİMA KULLANIN: Genel kanının aksine, sıcağa hassas kişiler yatak odalarında dikkatli biçimde klima kullanabilir. Klima, uyku kalitesini artırır ve sanılanın aksine hastalıklara yol açmaz. Ancak filtrelerin sık temizlenmesi veya değiştirilmesi ve nem oranının çok düşürülmemesine dikkat edilmelidir.

ORTOPEDİK YASTIK SEÇİN: Özellikle yaşlılar, eklem problemleri olanlar, artrozu bulunanlar, kalp ve akciğer hastalığı olanların vücuda destek sağlayan rahat yatak ve yastıklarla yatmaları uyku kalitesini artırır. Kemik, kas ve eklem hastalığı olanların ortopedik yatak ve yastık kullanması gerekir.

PAMUKLU NEVRESİM KULLANIN: Hava akımına izin veren bir madde olması sebebiyle pamuklu kumaş önerilir.

YEMEĞİNİZİ ÜÇ SAAT ÖNCE YİYİN: Midenin boşalmasına izin vermek, yatınca solunumu ve kalp üstünde basınç oluşmasını azaltmak için gereklidir.

YAĞLI VE BAHARATLI YEMEYİN: Akşam yemeklerinde yenilen yağlı, kızartma ve baharatlı yiyecekler reflüye yol açabilir. Bu nedenle uykuya dalmayı güçleştirip uyku kalitesini bozabilir.

Haberin Devamı

Sabah

Haberin Devamı