Gazete Vatan Logo

İyi bir baklavanın tereyağı Şanlıurfa’dan fıstığı Gaziantep'ten olmalı!

İyi bir baklavanın tereyağı Şanlıurfa’dan fıstığı Gaziantep'ten olmalı!

Ramazan ayında bolca tükettiğimiz güllacın yerini bayramda baklava alacak. Ve yine sofralar şenlenecek. Baklavacı Güllüoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü evde baklava yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu...

Ramazan ayında en fazla tüketilen tatlılar hangileri?

Ramazan ayında, Güllüoğlu olarak en çok Ramazan’ın gülü olarak nitelendirdiğimiz güllaç satışı yapıyoruz. Ayrıca baklavalarımızın tazeliği, boğazı ve mideyi yakmaması, tamamen kendi üretimimiz olan Urfa sade tereyağı ve Gaziantep’ten getirttiğimiz fıstıkları kullanıyor olmamız da fıstıklı baklavamızı öne çıkartıyor.

İftar ve sahurda yemeklerden ne kadar süre sonra tüketilmeli?

Birlikte çalıştığımız bir diyetisyen var; Esma Akça. Kendisinden aldığımız bilgilere göre; iftarda tatlı tüketirken, yemekten 2,5-3 saat kadar sonra tatlıyı tüketmek gerekiyor ya da orucu tatlıyla açmak da iyi bir alternatif olabilir. Çünkü kan şekerimiz iftara kadar düşüyor ve bir parça tatlı yenip 10 dakika kadar beklendiğinde kan şekerini dengeleniyor. Miktara da dikkat etmek gerekiyor. El ayası kadar güllaç, sütlü tatlı, 2 top açık sütlü dondurma ya da keçi sütünden yapılan dondurma, light baklava veya az miktarda şerbetli tatlı tüketilebilir.

Haberin Devamı

Bayramda baklava tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?

Baklava standartlara uygun olarak yapılmış olmalı. Bazı baklavalar, sağlıksız koşullarda yapılarak üretiliyor. Özellikle de şerbeti, mısır şurubundan değil, bizim üretimlerimizde de olduğu gibi gerçek şekerden yapılmış baklavalar tercih edilmeli. 2-3 dilim ve ara öğün olarak tüketmeli. Yanında protein içeren bir içecek tüketilebilir.

PİŞİRİRKEN BAKLAVA TEPSİSİNE İLK 20 DAKİKA DOKUNMAYIN

Baklava evde kolayca nasıl yapılır?

Baklava hamurunu, hava akımı olmayan, mümkünse oda sıcaklığının stabil olduğu bir ortamda hazırlamak gerekir. Baklava yaparken hamuru çok hızlı ve seri bir şekilde açmak lazım. Gerçek bir baklava için tereyağının Şanlıurfa’nın Barak bölgesinden, fıstığın ise Gaziantep bölgesinden olması lazım. Baklavayı pişirirken de baklava tepsisine ilk 20 dakika hiç dokunmamak lazım. Çünkü baklavanın içerisinde kabartacak hiçbir madde yok. Sadece yağın içerisinde kabarıyor. Kaymağın kesinlikle ekşimemiş olması, materyalin en iyisi olması lazım.

Haberin Devamı

GÜLLAÇ 15. YÜZYIL’DAN BERİ RAMAZAN SOFRALARININ OLMAZSA OLMAZI

Geleneksel Osmanlı tatlısı güllacın kültürümüzdeki yeri nedir?

Güllaç, Osmanlı mutfağında çok eski tarihlerden beri var olan bir tatlı. 15’inci yüzyıl kayıtlarına baktığımızda güllacın o yıllardan beri var olduğunu görüyoruz.

Lezzetli bir güllaç nasıl yapılır?

Güllaç yaprağı çok ince ve gevrek olmalı. Güllaç yaprağı, ılık süt içinde ıslatılır ve tepsiye döşenir. 1 kilogram süte 200 gram şeker koyulur. Süt ocakta kaynatıldıktan sonra içine yavaş yavaş karıştırılarak şeker eklenir. Biraz bekletilir. Parmağın ucuyla kontrol edildikten sonra süt, güllaç yaprağıyla buluşturulur. Tepsi içine önce süt koyulur. Ardından üzerine ıslatılan güllaç yaprağı yavaş yavaş bol süt ile ıslatılarak dizilir.