Gazete Vatan Logo

İtibarlı firma gümrük çilesi çekmeden ihracat yapacak

Gümrük Kanunu'nda köklü değişikliklere hazırlanılıyor. Yeni düzenleme ile büyük ve itibarlı kuruluşlar hiç gümrüğe girmeden ihracat ithalat yapabilecek

Büyük sanayi kuruluşları için "gümrük"ler kalkıyor ve doğrudan fabrikadan ihracat ya da fabrikaya ithalat yolu açılıyor. Bu amaçla 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda değişiklik yapılacak. 248 maddeli Gümrük Kanunu'nun en az 79 maddesinin değiştirilmesi planlanıyor.

Bu şekilde kanun, hem AB mevzuatına uyumlu hale getiriliyor hem mevcut kanunun yarattığı bazı sıkıntılar ortadan kaldırılıyor. Ayrıca işleyişin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Taslağın yasalaşmasıyla birlikte hayata geçirilecek en temel düzenlemelerden birini, kayıt yoluyla rejime giriş-çıkış sistemi oluşturuyor. Söz konusu hüküm uyarınca fabrikalar ya da gümrük idaresinin uygun göreceği antrepolardan, gümrükleme işlemleri de yapılabilecek. Mal, gümrüğe hiç uğramadan doğrudan fabrikadan ya da antrepodan çıkış yapacak. Ya da ithal edilen bir mal hiç gümrüğe sokulmadan, doğrudan fabrikaya indirilecek.

Ev eşyasına gümrük vergisi yok
Bu sistemde gümrük beyannameleri fabrika ya da antrepoda doldurulacak. Daha sonra da ihracat işlemi gerçekleştirilecek.

Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, mevcut Gümrük Kanunu'nda bu alanda genel bir çerçeve çizildiğini, yeni düzenlemede ise buna ilişkin altyapının oluşturulduğunu ve fiili uygulamaya imkan tanındığını belirtti.

Bu arada yine yeni tasarıda yer alan bir madde ile yerleşim yeri yurtdışında olan gerçek kişilerin Türkiye'de satın aldıkları ya da kiraladıkları konutlarda kullanılmak üzere getirecekleri ev eşyası da, gümrük vergilerinden muaf olacak.

Ayrıca, serbest bölgelerde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar Gümrük Kanunu yerine serbest bölgeler mevzuatı geçerli olacak. Mevcut Gümrük Kanunu, bütün Türkiye'yi gümrük bölgesi kabul ediyor.

Erdoğan: İş yapanın önünü açmak öncelikli hedefimiz
Başbakan Tayyip Erdoğan, "bürokratik işlemlerin basitleştirilerek bürokrasinin azaltılmasının", öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti. Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından, Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlenen Dış Ticaret Haftası'nın açılış toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, işadamlarına, "Nerede takıntı varsa, ön kesme oluyorsa, siz bize ulaştırın, bize yardımcı olun" diye seslendi. İhracatın, ülke kalkınması ve ekonomi açısından önemini bildiklerini, bu amaçla ihracatçıların rekabet gücünün artırılması yönünde belirli iyileştirmeler yapıldığını kaydeden Erdoğan, ekonomideki dengeler oturdukça, buna yönelik iyileştirmelere devam edileceğini söyledi. Erdoğan bu kapsamda, bürokratik işlemlerin basitleştirilerek bürokrasinin azaltılmasının öncelikli hedefleri olduğunu belirtirken, ihracatçılardan, karşılaştıkları engelleri kendilerine bildirmelerini istedi.

Haberin Devamı