Gazete Vatan Logo

İthal etme yerlisi var

İthal yerine yerli malların tercih edilmesi için tedarikçilerle alıcılar arasında ortak platform kuruluyor. Sanayide yerli ara malı teşvik edilecek

İthal etme yerlisi var

İthal ürünler yerine yerli üretim malların tercih edilmesi için tedarikçilerle alıcılar arasında ürünlerin teknik özellikleri ve ebatları gibi konularda düzenli bilgi paylaşımının yapılabileceği bir platform kurulacak. Böylece, ithal ürün kullanan alıcı sektörler, ihtiyaçlarının bir bölümünü yurt içinden karşılayabilecek. Ekonomi Bakanlığı’nca hazırlanan 2017-2019 dönemine ilişkin Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) Eylem Planı’na göre, ithal ürünler yerine yerli üretimin tercih edilmesi için sektörler arasında iş birliği imkanları

artırılacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ilgili sivil toplum örgütleri ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın katılımıyla ortak çalışma yapılacak. Tedarikçilerle kullanıcı sektörler arasında iş birliği imkanlarının geliştirilmesini sağlayacak bir platform kurulacak.

İsteğe göre üretim

Çalışmada, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle akademisyenler yer alacak. TOBB sektör meclisleri de sektörler arası iş birliği imkanlarını değerlendireceği bir rapor hazırlayacak. Oluşturulacak platformda, tedarikçi sektörler ürettikleri ürünün kalitesi, standardı, ebadı gibi teknik özellikleri ya da ürün ve üretim süreçlerini geliştirmek amacıyla yürüttükleri çalışmalar hakkında kullanıcı sektörleri düzenli aralıklarla bilgilendirecek.

Haberin Devamı

Böylece, yerli ürün hakkında daha önce yeterli bilgiye sahip olunmaması nedeniyle ithal ürüne yönelen kullanıcı sektörler, ihtiyaçlarının bir bölümünü yurt içi tedarik kaynaklarından karşılayabilecek. Kullanıcılar da taleplerini üreticilere iletebilecek.