Gazete Vatan Logo

İtalyan peynircilerden ünlü TV dizisine dava

TV dizisi “Cesur ve Güzel”de yemek pişiren bir karakterin “Olamaz, parmesan yerine yanlışlıkla Grana Padano almışım” demesi, üreticileri kızdırdı.

İtalyan peynircilerden ünlü TV dizisine dava

Küçük düşürüldüğünü iddia eden Grana Padano Konsorsiyumu diziye dava açıyor ABD yapımı ünlü TV dizisi "Cesur ve Güzel" İtalyan Grana Padano peyniri üreticilerini öfkelendirdi. Dizinin bir bölümünde bu peynir türüne "hakaret edildiğini" savunan Grana Padano Konsorsiyumu, ABD'deki avukatlarına dizinin yapımcılarına dava açma talimatı verdi. Türkiye'de "Cesur ve Güzel" İtalya'da ise "Beautiful" adıyla gösterilen dizinin 28 Nisan'da Mediaset kanalında yayımlanan bölümü İtalya'da tepkiyle karşılandı. Söz konusu bölümde "Charlie Webber" isimli karakter yemek pişirirken, yine bir İtalyan peyniri olan Parmigiano Reggiano (parmesan) yerine yanlışlıkla Grana Padano satın aldığını fark ediyor. Bu durumdan memnun olmadığı anlaşılan Webber "Olamaz Grana Padano almışım! Hemen gidip Parmigiano Reggiano almalıyım" diyor.

ÖNCE 'TERCÜME HATASI' SANDILAR

Onlarca ülkede 300-500 milyon arası izleyiciye ulaşan bir dizide ürünlerinin bu şekilde "küçük düşürülmesi" üzerine, Grana Padano Konsorsiyumu harekete geçti. İlk olarak İtalyan kanalında yayımlanan versiyonda tercüme hatası olup olmadığını kontrol eden konsorsiyum, bu repliğin dizinin orijinalinde de bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine de ABD'deki avukatlarına diziye hakaret davası açarak tazminat talep edilmesi talimatı verdi. Konsorsiyumdan yapılan açıklamada talep edilen tazminat miktarı belirtilmedi ancak davayı kazanmaları halinde bu paranın bir kısmını hayır işlerine harcayacakları vurgulandı.

Haberin Devamı

40 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Grana Padano üreticileri ve satıcılarını bir araya getiren, bu peynirin doğru şekilde üretilmesi ve "çıkarlarının korunması" için çalışan konsorsiyumdan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Dizide parmesanın övülmesi bizim için sorun değil, çünkü şüphesiz parmesan dünyada en fazla tanınan ve sevilen İtalyan gıda ürünüdür. Ancak dizinin kahramanının bıkkın bir havayla 'Olamaz Padano almışım' demesi bir sorun teşkil ediyor." Grana Padano Konsorsiyumu Genel Direktörü Stefano Berni ise 40.000 kişinin yer aldığı bir sistemin tamamının küçük düşürüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı