Gazete Vatan Logo

İtalyan estetiği duygular ile buluşunca...

Mottosunun “duyguların mekaniği” olan İtalya'nın efsanevi otomotiv şirketi Alfa Romeo’nun Türkiye'de de satışa çıkacak Giulia ve 4C otomobili ile Balloco pistinin düzlüklerinde 200 km'li hızlara saniyelerle tırmandık...

İtalyan estetiği duygular ile buluşunca...

Dünyanın ilk büyük savaşa sürüklendiği 20'nci yüzyılın başlarında yeni çıkan otomobiller yaşam tarzlarını belirliyor ve tüm siyasi olumsuzluklara rağmen Avrupalılar seyahat özgürlüğünün tadını çıkarıyorlardı. 24 Haziran 1910. Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (A.L.F.A.)’nin hikayesi bu tarihte Milan’da başladı. 107 yıl önce kurulan Alfa Romeo, ikonik 6C 2500 ‘Freccia d’Oro’dan’ son nesil modellerine kadar zamanı yenen bir güzellik sunarak otomotiv endüstrisine yön veriyor.

Türkiye'den üç saatlik bir uçak seyahatinin ardından ulaşabileceğiniz Milano, sadece alışveriş amaçlı değil, doğası, mimarisi ve tarihi ile de insanı büyüleyen eşsiz bir coğrafyaya sahip. İtalya'nın efsanevi otomotiv şirketi Alfa Romeo'nun davetlisi olarak katıldığım Milano gezisinde, Alfa Romeo'nun Türkiye'de de satışa çıkacak Alfa Giulia ve Alfa Romeo 4C otomobilini test etme fırsatı yakalarken, testi gerçekleştirdiğimiz Balocco pistini de anlatmadan geçemeyeceğim.

Güneş, Milano ovasının arkasından doğmuş, yavaş yavaş etrafı ısıtmaya başlamıştı. Baharın enerjisi ile karşımıza ilk önce her halinden çok bereketli olduğu belli olan geniş bir ova çıktı. Otobandan Balocco'ya doğru giderken, İtalya pilavı 'risotto'nun hammaddesi 'carnaroli' ve 'arborio' pirincinin yetiştiği çeltik tarlalarından geçip FCA - Fiat Chyrysler Automotive'in Balocco Pisti’ne ulaştık. Balocco pisti, Fiat'ın test pisti. 5.5 kilometre uzunluğundaki ana pist, F1 yarışları standartında. Tabii Balocco'ya elinizi kolunuzu sallayarak giremiyorsunuz. Daha ana kapıda güvenlik duvarı size buranın ne kadar stratejik bir yer olduğunu hatırlatıyor. Görevliler önce kısa bir brief veriyor, "Cep telefonlarınızın kameralarını özel bir bant ile kapatacağız, fotoğraf çekmek kesinlikle yasak!" Hemen ardından bir görevli cep telefonlarımızın kameralarını bantlıyor ve otobüsümüzün Balocco'ya girişine izin çıkıyor. Bu yasakların nedeni ise FCA (Fiat- Chrysler) grubunun yeni geliştirilen, piyasaya birkaç yıl sonra çıkacak tüm araçlarının bu pistte test edilmesi ki bir süre sonra üstü kapatılmış bir çok geliştirme aşamasında araçların prototipini görüyoruz. Otomotiv basınının duaynenlerinden bir arkadaşımız, "Bu modellerin bir kare fotoğrafına on binlerce euro ödeyecek dergiler var" diyerek olayın hassasiyetini anlatıyor.

Haberin Devamı

Asfaltı ağlatan makinelerle test sürüşü

Haberin Devamı

Ülkemizde Tofaş çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Alfa Romeo’nun yanı sıra Fiat, Jeep, Ferrari ve Maserati marka araçların geliştirme testlerinin de yapıldığı pistte Alfa Giulia ve Alfa Romeo 4C modellerini test etmek için teknik ve sürüş toplantısına katılıyoruz. Test pilotları bu kısa toplantıda bizlere güvenli sürüş uyarılarında bulunuyor, araçları tanıtıyor ve pist hakkında bilgiler veridi. Motor tipine göre Super, Veloce ve Quadrifoglio Verde adı verilen üç ayrı donanım seviyesiyle üretilen Alfa Romeo Giulia, sofistike tasarımı, sürüş dinamizmi ve üstün teknolojik özellikleriyle sıra dışı bir Alfa Romeo modeli olarak öne çıkıyor. Giulia’nın en güçlü versiyonunu ise Quadrifoglio oluşturuyor. 510 HP’lik eşsiz bir güce sahip Quadrifoglio 0-100 km/s hızlanmasını sadece 3.9 sn’de tamamlıyor. İşte bu iki nefis makine ile Balloco pistinin düzlüklerinde 200 km'li hızlara tırmandık ve hemen ardından gelen şiganda da 60 km hızlara saniyelerle indik. Amatör bir sürücü olarak böylesi bir duyguyu yaşamak ve bana eşlik eden sürüş uzmanlarından geçer not almak bu efsane makinelerin “hakkını verdiğim” anlamına gelse gerek.

Haberin Devamı

Alfa Romeo ile yüksek performans

Tofaş ailesinin dinamik yöneticisi Jeep ve Alfa Romeo markalarının direktörlüğünü yapan aynı zamanda Ferrari ve Maserati markalarını temsil eden FerMas Şirket Müdürü Sinan Saip Bel'den bilgi aldık. Bel, "Alfa Romeo gelecek dönemde daha sofistike ve premium modellerle öne çıkacak. Giulia'yı uzun süredir bekleyen heyecanlı bir kitle vardı. Markamızın mottosunun “duyguların mekaniği” olduğunu hatırlatmak isterim. Alfa Romeo’nun karakteristik özelliği otomobili sadece bir ulaşım aracı olarak konumlamanın çok ötesinde yer alıyor. Giulia, Stelvio ve önümüzdeki yıllarda geliştirilecek ürünler vesilesiyle Alfa, 107. yılı olan 2017 itibarıyla duygulara çok daha fazla hitap eden bir marka olacak."

Haberin Devamı