Gazete Vatan Logo

İtalyan değil Türk işi

Fiat-Chrysler Başkanı Sergio Marchionne ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Tofaş mühendislerinin yarattığı Aegea’yı Bursa’da test ederek, tam not verdi. Marchionne, “Çok iyi iş çıkarttınız” dedi

İtalyan değil Türk işi

Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretiletecek 1 milyar dolarlık Aegea (Ege) projesine büyük övgü geldi. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) CEO’su Sergio Marchionne, Türkiye’ye gelerek ilk kez İstanul Autoshow Fuarı’nda görücüye çıkan yeni sedan otomobili test ederek, nihai üretim kararını verdi. Tofaş’ın Yönetim Kurulu toplantısı için Bursa’yı ziyaret eden Marchionne ve Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Aegea proje isimli kompakt sedan otomobili denedi.

Dünya Klasında Üretim’de Altın Seviye’ye ulaşan fabrikalarından biri olan Tofaş’ı gezen ve Ar-Ge Merkezi’nde incelemelerde bulunan Sergio Marchionne ile Koç, Aegea projesinde görev alan Tofaş çalışanlarıyla bir araya geldi.

Yola çıkmadan sipariş yağdı

Koç, emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederken, gelinen noktanın gurur verici olduğunu ifade etti. FCA CEO’su Marchionne de tüm Tofaş çalışanlarını tebrik etti ve “Çok iyi bir iş çıkardınız. Yeni kompakt sedan Tofaş’ın ürün geliştirme ve üretim alanlarında sahip olduğu yüksek yeteneklerinin bir sonucudur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ziyarette Sergio Marchionne ve Mustafa Koç’a eşlik eden FCA COO’su Alfredo Altavilla da “Kasım ayından itibaren Türkiye’den başlayarak kademeli olarak satışa sunulacak olan Aegea proje isimli yeni Fiat kompakt sedanın ilk aşamada 40 ülkede satışa sunulması hedefleniyordu. Bugün araç henüz yola çıkmadan Avrupa’da beklentilerin daha da arttığını görüyoruz. Mevcut gidişat gösteriyor ki, yeni modelin etki alanı daha da genişleyecek” açıklamasını yaptı.

11.5 milyar $’lık ihracat garanti

Aegae projesinde yer alan sedan, hatchback ve station wagon modeller, Fiat’ın orta sınıftaki yeni temsilcileri olacak. Sedan model Kasım ayında, hatchback ve station wagon 2016 yılının ikinci yarısında satışa sunulacak. Aegea projesinden 2023’e kadar 1 milyon 280 bin adet üretilecek, 1 milyon adedi dünya pazarlarına ihraç edilecek. Tofaş, Fiat ile yaptığı ‘Al ya da öde’ anlaşması sayesinde şimdiden 11.5 milyar dolarlık ihracatı garantiye aldı.

4.5 metrelik uzunluğa, 178 cm genişliğe ve 264 cm aks mesafesine sahip 5 kişilik sedan aracın 510 litreyi aşan bagaj hacmi var. Aracın kaputu altında 95 ile 120 beygir arasında güce sahip hem manuel hem de otomatik şanzımanla tercih edilebilecek iki Multijet II turbo dizel ve iki benzinli motor görev yapacak. Dizel motor seçenekleri 100 km’de ortalama 4 litrenin altında yakıt tüketimiyle dikkati çekecek. Aegea sedanda; 5 inç renkli dokunmatik ekrana sahip Uconnect multimedia sistemi; Bluetooth bağlantısı, müzik çalar, metin okuma ve ses tanıma özelliklerinin yanı sıra, iPod uyumlu AUX ve USB portları ve direksiyondan kontrol özellikleri bulunuyor.

Haberin Devamı