Gazete Vatan Logo

İtalya'yı fetheden ‘Sıra Dışı İnsanlar’

Yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu'nun, yapımcılığını ise Nurdan Tümbek Tekeoğlu'nun yaptığı "Sıra Dışı İnsanlar" belgeseli 64'üncü Trento Film Festivali kapsamında tüm İtalya'yı geziyor.

İtalya'yı fetheden ‘Sıra Dışı İnsanlar’

Mayıs ayında İtalya’da düzenlenen 64'üncü Trento Film Festivali'ne seçilen Sıra Dışı İnsanlar belgeseli seyirci tarafından yoğun ilgi gördü. Bu nedenle aynı festivalin İtalya’daki birçok şehri kapsayan gösterim programı olan 365’e seçildi. Belgesel, Doğu Karadeniz insanının yaratıcılığını, köklerimize ve doğaya sahip çıkmamız gerektiğini Metin Akıncı ve Bilal Atasoy gibi sıra dışı kişiler üzerinden anlatıyor. Ayrıca dağ kültürünü anlatması sebebiyle Mountain Film Festivali'nde "2016 Seven Summits Award Winner" ödülünü aldı.

Belgesel, Giresun,Trabzon ve Rize’de çekildi. Belgesele, Çebi Vakfı ile Bizim Neslin Uşakları Derneği destek verirken çok sayıda kişi de katkıda bulundu. Finansmanı Fongogo üzerinden kitlesel fonlama ile gerçekleştirilen ve 4K görüntü kalitesiyle çekilen Sıra Dışı İnsanlar belgeselinin ilk gösterimi geçtiğimiz Antalya Film Festivali’nde yapılmıştı.

Bilal Atasoy, ormanlık alanda inşa ettiği evinde yaşıyor.

Belgesel 7 ayda 25 festivalde gösterildi

Daha önce Orhan Tekeoğlu’nun yönettiği ve Nurdan Tekeoğlu’nun yapımcı koltuğunda oturduğu TRT ödüllü "İFakat" çekildi. Göç temalı “Öyle Sevdim Ki Seni” belgeseli ise Moskova Film Festivali seçkisinde yer aldı ve Kanada Film Festivali en iyi yabancı film ödülünü kazandı. 2015’te, Sıra Dışı İnsanlar’ın yanı sıra Evgenia Tirdatova ve Yasemin Pirinçcioğlu ortaklığında Rudolf Nureyev: Düşlerinin Adası belgeselleri izleyiciyle buluştu. Bu yıl ise Mehmet Tığlı yönettiği, Nurdan Tekeoğlu yapımcılığını, Orhan Tekeoğlu’nun danışmanlığını üstlendiği "İkiz Yıldızlar" isimli kısa bir film çekildi. Sıra Dışı İnsanlar belgeseli de 7 ayda 25 ulusal ve uluslararası festivalde gösterildi.

Haberin Devamı

Rize’deki “Kendini Koruyan Mahalle”

Nurdan Tümbek Tekeoğlu “Artık Turizm ve Kültür Bakanlığımız da bizi takdir etsin istiyoruz . Bu coğrafyanın yaşam kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Filmlerimizle buna katkı sağlıyoruz." dedi. Orhan Tekeoğlu ise, “Bu hayatları belgesel sayesinde dünya kültürleriyle birleştirmeyi hedefledim. Hepsinin bakış açısı çok farklı, normal insanlar gibi düşünmüyorlar. İnsanları gülümsetmek istedim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı