Gazete Vatan Logo

İtalya’nın ‘en belirsiz’ seçimi

İtalya’da halk, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Ülkenin karşılaştığı en belirsiz seçimlerden biri olduğu belirtilen oylamada, aşırı sağcı partilerin güç kazanması bekleniyor

İtalya’nın ‘en belirsiz’ seçimi

İtalya’da halk dün, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 315 sandalyeli Senato’nun üyelerini belirlemek için sandığa gitti. 72 yılda 64 hükümet gören İtalya’da dünkü seçimler sonrası da istikrarsız tablonun değişmesi zor görünüyor. Hem basit çoğunluk hem nispi temsil esasına dayanan seçim yasası gereği, iktidara gelebilmek için yüzde 40 oy oranını aşmak gerekiyor. Fakat seçim yasakları gereği en son 2 hafta önce yayınlanan anketlere göre herhangi bir parti ya da ittifakın bu orana ulaşması güç görünüyor.

Demos, Euromedia ve IPR gibi önde gelen araştırma şirketlerinin son seçim anketlerine bakıldığında, Demokratik Parti / Daha Fazla Avrupa / Birlikte ve Popüler Yurttaşlık partilerinden oluşan merkez sol ittifakın oy oranının yüzde 25 ile 28 arasında seyretmesi bekleniyor. Hiçbir parti ile ittifak kurmadan tek başına seçimlere giren ‘5 Yıldız Hareketi’ninse (M5S) yüzde 28 oy alması öngörülüyor.

Anketler, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin liberal muhafazakar Forza Italia partisi, aşırı sağcı Lig ve İtalya’nın Kardeşleri partileriyle Hristiyan demokrat Biz İtalya partisinden oluşan sağ ittifakın ise yüzde 35 ile 38 arasında oy alacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

Kararsızlar belirleyici

Ülkede oranı bir hayli yüksek olan ‘kararsız seçmenlerin’ oylarının bir kısmının merkez sağa yönelmesi durumunda, Berlusconi’nin ittifakının tek başına iktidara gelebileceği düşünülüyor. Ancak merkez sağ ittifakı, anketteki tahminlerin üzerine çıkamazsa, koalisyon görüşmelerinin yapılması muhtemel görünüyor.

Gözü devlet başkanlığında

Aldığı mahkumiyet nedeniyle seçimlerde aday olamayan Berlusconi, seçimlerden önce yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde, ‘cumhurbaşkanını halkın seçmesi için referanduma gidilmesi yönünde çalışacağını’ belirtmişti.