Gazete Vatan Logo

İtalya ile Türkiye, 18 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmine ulaştı

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ve Türkiye’nin İtalya Büyükelçiliği, ülkemizde hâli hazırda yatırımı bulunan yaklaşık 25 İtalyan şirketin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi.

İtalya ile Türkiye, 18 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmine ulaştı

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo’nun başkanlığında İstanbul’da Venedik Sarayı’nda (Palazzo Venezia) düzenlenen toplantıda, uluslararası yatırımlar açısından uygulanacak yeni politikalar ile 64. Hükümet Eylem Planı’nda uluslararası yatırımların arttırılmasına ilişkin tedbirler katılımcılarla paylaşıldı.

İstanbul, 03 Mayıs 2016 - Palazzo Venezia’da, bugün düzenlenen toplantıya ülkemizde finans, enerji, ilaç, gıda, beyaz eşya, altyapı sektörlerinde yatırımları bulunan önde gelen İtalyan sermayeli 25 şirketin üst düzey yöneticileri ile Başbakanlık Yatırım Ajansı ve İtalyan Büyükelçiliği yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Luigi Mattiolo şunları söyledi; “İtalya ile Türkiye arasındaki dostluk bağları, özellikle ekonomik ilişkiler bakımından çok güçlü bir düzeyde. Geçtiğimiz yıl için yaklaşık 18 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmiyle İtalya, Türkiye’nin en büyük dördüncü ticaret ortağı oldu. Ayrıca, ülkemizde faaliyet gösteren İtalyan şirketlerinin sayısı 1.300 gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Yatırımların kalitesini de ayrıca vurgulamak gerekiyor. İlk günden bu yana İtalyan şirketleri, Türkiye’nin endüstriyel ve ekonomik potansiyeline duydukları güven doğrultusunda sermaye ve teknolojilerini ülkemize getirerek ekonomik kalkınmaya katkıda bulundular. Günümüzde ortak girişimlere ve iş ortaklıklarına imza atmayı sürdüren İtalyan ve Türk şirketleri, işbirliklerine kendi yetkinlikleriyle katkıda bulunarak nihai ürüne değer katıyor. Dahası, İtalyan bankalarının Türkiye’deki varlığı, İtalyan şirketlerinin bu pazara girişini önemli ölçüde artırıyor, zira bu değerli olanağa yurt dışında nadiren rastlanıyor”.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut ise; söz konusu toplantı çerçevesinde ülkemizde faaliyet gösteren 25 İtalya menşeili firmanın üst düzey yöneticisine, Türk ekonomisinin mevcut durumu, Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın faaliyetleri ve sağladığı desteklerle ilgili olarak bir güncelleme yapılması ve fikir alışverişinde bulunulmasının hedeflendiğini belirterek, şunları söyledi; “64. Hükümet Eylem Planı’nda reform takviminin ekonomi ayağındaki öncelikli konular arasında iş dünyasının beklentilerine yönelik, yeni yatırımları kolaylaştırıcı ve yatırım ortamını iyileştirici düzenlemeler ön sıralarda yer almaktadır. “Yapısal Reformlar” olarak özetleyebileceğimiz bu düzenlemeler sosyal adaletin sağlanmasından bürokraside verimsizliklerin ortadan kaldırılmasına, işgücü piyasasının etkinleştirilmesinden kamu harcamalarının daha rasyonel hale getirilmesine, enerji verimliliğinin geliştirilmesinden yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır.” Konuşmasında Türkiye’de 2015 sonu itibariyle 1.300’e yakın İtalyan sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Ermut; “İtalyan sermayesinin ülkemizdeki yatırım stoku 2014 yılı sonu itibariyle 4.7 milyar doları bulmuştur. İtalyan firmalarının Türkiye’de son dönemde daha çok enerji / yenilenebilir enerji, ilaç / sağlık ve altyapı projelerine yöneldiklerini görmekteyiz. İtalya ve Türkiye arasındaki güçlü ekonomik ve ticari ortaklık, iki ülkenin coğrafi ve stratejik konumları ile de desteklenmektedir ve iki ülke ekonomisi pek çok açıdan birbirini tamamlar niteliktedir. Buna ek olarak, Türkiye üçüncü ülkelerde iş yapmak isteyen İtalyan firmalar için çok büyük avantajlar sunmaktadır” dedi.

Haberin Devamı