Gazete Vatan Logo

İtalya'daki referandumda ezici üstünlük!

Ülkenin en zengin bölgeleri Lombardiya ve Veneto'da gerçekleşen özerklik referandumuna katılım oranı yüzde 40 ve 59,7'de kaldı. İlk sonuçlara göre, 'evet' oyları ezici şekilde önde.

İtalya'daki referandumda ezici üstünlük!

İtalya'da hafta sonu gerçekleşen özerklik referandumunda ilk sonuçlar geldi. 'Evet' oyları yüzde 95'i bulurken, 'hayır' tercihi yüzde 3'te kaldı.

Referandum sandığı kurulan Lombardiya ve Veneto, İtalya'nın en zengin ekonomik bölgeleri arasında başı çekiyor. Öyle ki, iki bölge ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 30'unu karşılıyor. Söz konusu iki bölgede yaşayanlar, merkezi yönetimden daha geniş haklar almak istiyor. İki bölgenin de merkezi yönetimden asıl talebi, vergilerin kullanılmasının yerel yönetime bırakılması.

Lombardiya bölgesinde 7,9 milyon, Veneto'da ise 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren referanduma katılım oranları düşük kaldı. Referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 50+1'lik katılım şartı aranan Veneto'da oran yüzde 59,7 oldu. Herhangi bir alt sınır olmayan Lombardiya'da ise katılım oranı yüzde 40 oldu.

20 BÖLGEDEN BEŞİ ÖZERK

Referandum için Roma'dan ilk yorumlar da geldi. Bölgesel İşler Bakanlığı Müsteşarı Gian Claudio Bressa, hükümetin geniş özerkliğin tanımını yapacak müzakereler için hazır olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Müzakerelerin sonucunda söz konusu bölgelere geniş haklar içeren özerkliğin tanımlandığı yasa tasarısı hazırlanması ve bunun parlamentodan geçmesi gerekiyor. Anayasanın 116. maddesine göre, herhangi bir bölgeye özerklik verilmesinde parlamentonun onayını şart koşuyor.

İtalya'da halihazırda Friuli Venezia Giulia, Sardinya, Sicilya, Trentino-Alto Adige ve Valle d'Aosta bölgelerinin geniş özerklik yetkileri var. Ülke 20 idari bölgeden oluşuyor.