Gazete Vatan Logo

İtalya'da büyük deprem! Dünya şokta...

İtalya'nın orta kesimlerinde, şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğüne ilişkin farklı açıklamalar yapıldı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu 7,1 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 6,6 olarak değiştirdi.

İtalya'da  büyük deprem! Dünya şokta...

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ise daha önce 6,1 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 6,5 olarak düzeltti. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ise depremin şiddetini 6,6 olarak duyurdu.
Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu depremin derinliğini ise 108 kilometreden 1.5 kilometreye indirdi.
Yetkililer depremlerin devam edebileceği uyarısında bulundu. Depremde aralarında tarihi eser niteliğindeki yapıların da bulunduğu çok sayıda bina zarar gördü. Depremde can kaybı yaşanmazken yetkililer zarar gören binalarda her ihtimale karşı arama yapıyor. Şu ana kadar biri ağır olmak üzere 10 kişinin yaralandığı bildiriliyor.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün verilerine göre ülkenin orta kesiminde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başkent Roma ve çevre illerde de hissedilen depremin merkez üssünün Perugia kenti olduğu belirtildi. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ise depremin şiddetini 6,6 olarak duyurdu. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu 7,1 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 6,6 olarak değiştirdi.
Sosyal medyadan insanlar deprem anına ait videolar paylaştı. Görüntülerde özellikle tarihi binaların ciddi hasar aldığı görülüyor. Depremin merkez üssü olan Perugia kenti yakınlarındaki Norcia'da tarihi bir kilisede hasarın büyük olduğu belirtiliyor. Ayrıca Aziz Benedict Bazilikası da depremden zarar gören bir diğer tarihi mekan.
Başbakan Renzi: "Tesellimiz, hiç kaybımızın olmamasıdır"
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin orta kesiminde bu sabah meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde can kaybının olmamasından teselli bulduklarını söyledi.
Programını iptal eden ve bölgedeki yetkililerle durumu takip eden Başbakan Renzi, Başbakanlık Sarayı'nda olağanüstü basın toplantısı düzenledi.
Bugünkü sarsıntının, 1980’de güneydeki Irpinia'da meydana gelen ve yaklaşık 3 bin kişinin hayatına mal olan depremden bu yana kaydedilen en şiddetli deprem olduğunu belirten Renzi, “Zor bir dönemden geçiyoruz. 1980’den bu yana en şiddetli deprem. Irpinia’dan sonra görülen en şiddetli deprem olmasına rağmen can kaybımız yok. Tesellimiz, hiç kaybımızın olmamasıdır” dedi.
Renzi, yarın bakanlar kurulunu toplantıya çağırdığını söyleyerek yeni alınacak önlemleri görüşeceklerini, bölgeye yapılacak yardım konusunda kaynak sıkıntısı çekmediklerini söyledi.
Depremden etkilenen bölgeleri yeniden inşa edecekleri sözünü veren Başbakan, “Yeniden inşa için ne gerekiyorsa yapacağız. İtalya bunu nasıl yapacağını biliyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Renzi, zor koşullarda yaşayan depremzedelere dayanışma çağrısında da bulundu.
Matteo Renzi, siyasi partilere de seslenerek ülkede polemik ve siyasi tartışma zamanı olmadığını, bu doğal afetler karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
İtalyan itfaiyesi, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, depremin merkez üssü olan Norcia'da 6 kişinin hafif yaralı olarak molozların altından çıkarıldığını bildirdi.
Bölgedeki halkın 4 gün önce meydana gelen depremler nedeniyle evlerinde kalmadığı, bu sayede can kaybının olmadığı belirtildi.
Bölgede artçı sarsıntılar kaydedilmeye devam ediyor.
Bu arada, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, depremden etkilenen bölge halkına dayanışmasını dile getirdi ve onlar için dua ettiğini söyledi.
"CEHENNEMİ GÖRDÜM"
Depremin etkili olduğu bölgelerden Ussita’nın Belediye Başkanı Marco Rinaldi daeprem anını anlattı. Deprem olduğu sırada arabasında uyuduğunu söyleyen Rinaldi” Her şey çöktü. Ortalığı toz bulutu kapladı. Cehennemi gördüm” dedi.
İKİ GÜN ÖNCE DE ART ARDA İKİ DEPREM OLMUŞTU
İtalya'nın orta kesiminde iki gün önce de 5.4 ve 5.9 büyüklüğünde art arda iki deprem meydana gelmişti. Büyük paniğe neden olan depremde 10'dan fazla kişi yaralanmış bir kişi de kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetmişti. bu iki sarsıntının ardından 5 bin kişi evsiz kalmıştı.
AĞUSTOS AYINDA 300 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ
İtalya'nın orta kesimi, son iki ayda 3 büyük depremle sarsılmıştı. Ağustos ayında da başkent Roma'ya yaklaşık 150 kilometre mesafede 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, 300 kişi yaşamını yitirmişti.
Son iki ayda yaşanan depremlerin ardından ülkenin orta kesimleri, yaralarını sarmaya çalışıyordu.
İtalyan sivil savunma yetkilileri, depremin etkisiyle bazı binaların yıkıldığını açıkladı.
Depremde Norcia kasabasındaki tarihi St. Benedict Bazilikası büyük hasar gördü.
Depremde büyük hasar gören tarihi St. Benedict Bazilikası
ROMA'DA DA HİSSEDİLDİ
Norcia kasabasının altı kilometre kuzeyinde gerçekleşen depremin İtalya'nın başkenti Roma'da da hissedildiği bildirildi.
Depremin hissedildiği bölgelerde, yerel saatle 07.40'ta (TSİ 09.40) meydana gelen sarsıntı nedeniyle halkın cadde ve meydanlarda toplandığı belirtildi.
İtalya'nın orta bölgeleri geçen Çarşamba gübü 5.5 ve 6.1 büyüklüğünde iki depremle sarsılmıştı.
Bölgede 24 Ağustos'ta medyana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde ise yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

"Depremde yaralanan var ama şu ana kadar can kaybına dair haber almadık"
İtalya'nın orta kesiminde bu sabah meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde ilk verilere göre ölen olmadığı, birkaç kişinin yaralandığı bildirildi.
Sivil Savunma Müdürü Fabrizio Curcio, sabah yerel saatle 07.40’ta ülkenin orta kesimini sarsan 6,5 büyüklüğündeki depreme dair açıklamada bulundu.
Curcio, ülkenin merkez bölgelerinde güçlü bir deprem olduğunu belirterek “Depremde yaralanan var ama şu ana kadar can kaybına dair haber almadık” dedi.
İtalyan basınına sivil savunma kaynaklarından yansıyan bilgilere göre, biri ağır 10 yaralı olduğu belirtildi.
Rainews24 kanalının haberinde, depremin merkez üssü olan Norcia kentindeki San Benedetto Bazilikası’nın sarsıntıda yıkıldığı, yine aynı bölgedeki Tolentino kasabasının tarihi kent merkezinde bazı binaların çöktüğü ve 24 Ağustos’taki depremde büyük yıkıma uğrayan Amatrice kasabasında yıkılan binalar olduğu bildirildi.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü yetkilileri, son büyük sarsıntının geçen 24 Ağustos’ta Amatrice 300 kişinin hayatına mal olan 6 büyüklüğündeki deprem ile 4 gün önce art arda kaydedilen iki depremle bağlantılı olduğunu açıkladı.
Deprem bölgesinde olan ve 26 Ekim’deki depremin merkez üssü olan Ussita kasabasının Belediye Başkanı Marina Rinaldi, yaptığı açıklamada, “Otomobilimde uyuyordum. Her şey çöktü. Tam bir felaket. Molozların çıkardığı dumanları görüyorum” diye konuştu.
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Matteo Renzi’nin depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.
Depremin yoğun hissedildiği başkent Roma’da da yetkililer, Kolezyum gibi tarihi yapılarda hasar tespit çalışması başlattı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı