Gazete Vatan Logo

İsyan çıkmasın diye halka para dağıtacak

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman, yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi’nin (KDV) etkisiyle yükselen fiyatların toplumda huzursuzluğa yol açmasına engel olmak için kamu personeline ve ordu mensuplarına ‘mali yardım’ yapma kararı aldı.

İsyan çıkmasın diye halka para dağıtacak

Suudi yönetimi geçtiğimiz hafta, petrol fiyatlarında uzun süredir yaşanan düşüşlerin yarattığı bütçe açığıyla mücadele için benzine yüzde 100 zam yapmış, ayrıca KDV’yi yürürlüğe sokmuştu.

Fiyat artışlarının, İran’da geçen hafta yaşananlara benzer kitsele gösterilere yol açmasının önüne geçmek isteyen Prens Muhammed’in talimatıyla bundan böyle memurlara yıllık bin riyal mali yardım yapılmasına karar verildi. Yemen sınırında görevli askerlere tek seferlik 5 bin riyal tutarında bir ek ödeme yapılacağı, öğrenci, emekli ve yardıma muhtaş kişilere de benzer mali destekler verileceği belirtildi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da geçen Perşembe günü Kraliyet Sarayı’nın önünde gösteri düzenleyen 11 prens gözaltına alınmıştı. Protestocu prenslerin, bir akrabalarının idam cezasının affedilmesi, ayrıca emirlerin elektrik ve su borçlarının devlet tarafından ödenmesini iptal eden kraliyet kararnamesinin yürürlükten kaldırılması için gösteri yaptığı açıklanmıştı.

Yapılacak mali yardımların, devlet kasasına yıllık 23 milyar riyal ek masraf çıkarması öngörülüyor. 2018 için Suudi bütçesinde öngörülen açık 195 milyar riyal olarak hesaplanmıştı.

Haberin Devamı