Gazete Vatan Logo

İşverene yeni vergi müjdesi

Maliye işverene yeni bir müjdeye hazırlanıyor. Tüm şirketler çalıştırdıkları işçilerin kıdem tazminatları için ayırdıkları tutarları masraf olarak gösterip vergi indirimi alacak

Kurumlar Vergisi Tasarısı' na eklenen bir düzenleme sayesinde işverenlere yeni bir vergi müjdesi geliyor. Tasarıya eklenen hüküm, işverenlerin çalıştırdıkları işçiler için 'kıdem tazminatı karşılığı' ayırmasına ve bunu gider göstermesine olanak sağlıyor. Böylece, tüm işverenler çalıştırdıkları işçiler için kıdem tazminatı tutarı kadar karşılık ayırabilecek ve bu tutarı hasılatından düşecek. Bu durumda vergi matrahı azalacak olan işveren daha düşük vergi ödeyebilecek.

Gider yazılabilecek
İş aleminin uzun zamandır hükümetten talep ettiği düzenleme bu güne kadar halka açık şirketlerde uygulanıyordu. Ancak yeni düzenleme bu uygulamayı halka açık olup olmadığına bağlamaksızın tüm şirketler için geçerli hale getiriyor. Kıdem tazminatı karşılığı şirketlerde halen hukuken ayrılıyor ancak hesaplandığı anda fiili bir ödeme olmadığı için gider olarak kabul edilmiyordu. Dolayısıyla kıdem tazminatı fiilen ödendiği veya çalışana ödenmek üzere tahakkuk ettirildiği zaman gider olarak yazılabiliyordu. Yeni düzenleme bu karşılığın her yıl şirket bilançosunda gider olarak yazılmasına olanak sağlayacak. Dolayısıyla şirket ayırdığı karşılık tutarını hasılatından düşebilecek. Böylece de vergiye esas kazana da daha düşük olacağı için daha düşük vergi ödeyecek.

İşçiye de yarayacak
Yeni vergi düzenlemelerinin gerçek kazana vergilendirmeyi amaçladığını belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu düzenlemenin de zaten vergi yükü ağır olan Türkiye'de iş alemini rahatlatacağım vurguladı. Ayrıca söz konusu düzenlemenin kayıtlı işçi çalıştırmayı özendireceğine dikkat çeken yetkililer, 'İşveren kayıtlı çalıştırdığı her işçi için ödüllendirilmiş olacak. Böylece kayıtdışı istihdama da bu yolla bir engel yaratmış olacağız" dedi. Söz konusu düzenlemenin eklendiği Kurumlar Vergisi Tasarısı halen Başbakanlıkla. Tasarı' nın bayram sonrası Meclis' e sevkedilmesi bekleniyor.

30 işçi çalıştıranın matrahı 54.4 bin YTL düşecek
Sistem şöyle işleyecek: Kıdem tazminatı ödemesinde, yıllardır bir ' tavan uygulaması' var. Bakanlar Kurulu, o yıl için 'kıdem tazminatı tavanı' olarak bir tutar belirliyor. Bu tutar da yıl içinde genellikle altı ayda bir yükseltiliyor. Örneğin 2005 yılının son altı ayında çalışan başına 1.727,15 YTL olarak belirlenen kıdem tazminatı tutarı, Bakanlar Kurulu tarafından l Ocak 2006' dan geçerli olmak üzere 1.817.30 YTL'ye çıkarıldı. Buna göre şirket çalıştırdığı işçi sayısı başına kıdem tazminatı tavanından toplam karşılık tutarı belirleyecek. 30 işçisi olan bir işveren, bu işçilerin sadece 1 yıl çalıştığı varsayılırsa, 2006 yılı için 54.5 bin YTL' lik tutarı gider yazacak ve vergiye esas kazancı da bu tutar kadar az olacak.

Haberin Devamı