Gazete Vatan Logo

İşveren işçiye yeni iş arama izni vermek zorunda mıdır?

Sözleşmesi feshedilecek olan işçi, yeni bir iş aramak için çalıştığı yerden izin alabilir mi sorusunu merak eden çalışanlar için bilinmesi gerekenler haberimizde. İşveren çalışanına yeni bir iş bulabilmesi için izin vermek zorunda mıdır, bu izinler kaç gün, kaç saat olarak kullanılabilir? İşte detaylar...

İşveren işçiye yeni iş arama izni vermek zorunda mıdır?

İşinden ayrılacak olan işçinin yasada belirlenen ihbar süresi boyunca iş arama izni hakkı vardır. Yeni bir iş bulmak için belli sürelerde izni işverenden talep edebilir. İşte İş Kanunu2na göre iş arama izni ile ilgili tüm merak edilenler.

İŞVEREN İŞ ARAMA İZNİ VERMEK ZORUNDA MIDIR?

4857 sayılıKanun'un 27. maddesine göre; "Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur."

YENİ İŞ ARAMA İZNİ NE KADARDIR?

İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

İŞ ARAMA İZNİ VERİLMEZSE NE OLUR?

İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

Haberin Devamı