Gazete Vatan Logo

İşveren hafta tatilini istediği gün kullandırabilir mi?

Hafta tatili çalışanlara İş Kanunu ile verilmiş bir hak. İşveren, çalışanlarını her hafta en az bire defa kesintisiz olarak 24 saat dinlendirmek zorunda. Peki hafta tatili hangi gün olmalı, işveren hafta sonu harici bir günde de hafta tatili kullandırabilir mi?

İşveren hafta tatilini istediği gün kullandırabilir mi?

Çalışanlar, hafta tatilini hangi gün kullanabileceklerini merak ederken, işverenin hafta sonu dışında bir günde de hafta tatili yaptırıp yaptıramayacağını öğrenmek istiyor. İşte detaylar…

HAFTA TATİLİ HAFTA SONU MU OLMALIDIR?

İş Kanunu, hafta tatili ile ilgili olarak bu tatili hak etmek için hangi şartların yerine getirilmiş olması gerektiğini söyler ancak herhangi bir gün kıstası belirtmez. Yani hafta tatili haftanın herhangi bir günü kullanılabilir. Kanun, çalışanların haftada en az 24 saat kesintisiz hafta tatili hakkı olduğunu söyler.

İş Kanunu hafta tatili hakkında şöyle der: "Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir."