Gazete Vatan Logo

İşveren çalışanına ücret kesme cezası verebilir mi?

Çalışanlar, işverenlerin kendilerine ücret kesme cezası verip veremeyeceğini, verebiliyorlarsa bunun hangi durumlarda mümkün olduğunu merak ediyor. İş Kanunu ile düzenlenmiş olan ücret kesme cezasının detaylarını ve uygulanma biçimini haberimizde bulabilirsiniz.

İşveren çalışanına ücret kesme cezası verebilir mi?

İşçiler, işverenin hangi hallerde ve ne şekilde ücret kesme cezası uygulayabileceğinin cevabını araştırıyor Ücret kesme cezası ile ilgili olarak tüm merak edilenler haberimizde...

İŞVEREN HANGİ DURUMDA ÜCRET KESME CEZASI UYGULAYABİLİR?

4857 sayılı iş kanunun 38 inci maddesiücret kesme cezasını düzenler. Bu maddeye göre, işveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.

ÜCRET KESME CEZASINE KADAR OLABİLİR?

İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

KESİLEN ÜCRET NE OLUR?

Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye'de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her işveren işyerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır. Bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.

Haberin Devamı