Gazete Vatan Logo

İşveren, aynı iş için kadın işçiye daha az ücret verebilir mi?

İşçiler, aynı veya eşit değerde bir iş için işverenin kadın çalışanlara erkeklere göre daha az ücret ödüyor olmasının kanuna uygun olup olmadığını merak ediyor. Aynı şekilde işverenin dil ve din farklılığı sebebiyle çalışanlarını farklı ücretlendirmesi mümkün müdür, belirli ya da belirsiz süreli işçiler arasında ayrım yapan işveren bu sebeple kabahatli midir? İşte iş yerinde işverenin işçilere eşit davranmaması konusunda tüm merak edilenler...

İşveren, aynı iş için kadın işçiye daha az ücret verebilir mi?

İşverenin kadın ve erkek çalışanları arasında ücret ayrımı yapması yasal olarak mümkün müdür sorusuna cevap arayan çalışanlar, eşit değerdeki bir iş için farklı sebeplerle farklı ücretlendirme yapılıp yapılamayacağı sorusuna da cevap arıyor. işte yanıtlar...

AYNI İŞ İÇİN KADIN VE ERKEĞE FARKLI MAAŞ VERİLEBİLİR Mİ?

İş Kanunu'nun 5. maddesi eşit davranma ilkesi üzerinedir. Bu maddede yer alan "Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz." hükmü ile cinsiyetler arası farklı ücretlendirme yasaklanmıştır.

Ayrıca İş Kanunu'nda eşit davranma konusundaşu hükümler yer alır:

İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.

İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.

İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

Haberin Devamı

İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.

İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.

20 nci madde hükümleri saklı kalmak üzere işverenin yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davrandığını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.