Gazete Vatan Logo

İsveç'ten ikinci Kürtçe TV

Uyduda Kürtçe yayın patlaması

Uydu aracılığıyla yayın yapan Kürtçe televizyon kanallarına yenileri eklendi. Son dönemde İran'a Kürtçe yayın yapan kanal sayısı hızla artarken, Kürtçe yayın yapan kanalların sayısı 10'u buldu.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürtçe televizyon kanalı 'Komola TV' test yayınına başladı. İran'da İslam Devrimi'nden sonra yasadışı ilan edilen, İranlı Kürtlerin İran Kürdistan Demokrat Partisi'nden sonraki ikinci büyük örgütü 'Komala', İsveç'de yayın yapan bir başka Kürtçe televizyon kanalı 'Rojhelat'tan sonra yayın hayatına başlayan ikinci Kürt televizyonu oldu.

'TİSHK TV' ADLI BİR KANAL DA MART AYINDA YAYINA BAŞLIYOR

Kürtçe yayın yapmaya başlayan televizyonların 'İranlı Kürtlerin özgürlük mücadelesinin sesi olacağı' öne sürüldü. Marksist eğilimli Komala'nın, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'yle yakın temas içinde olduğu belirtilirken, bu örgütün merkezinin Kuzey Irak'taki Süleymaniye kentinde olduğu belirtildi. Komala, ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinde de faaliyet gösteriyor.

Rojhelat'ın yayın yönetmeni ise, İsveç'ten yayın yapmalarında, Komala'nın İsveçli sosyal demokratlarla iyi ilişkiler içinde olmasını ve İsveç'in Kürt dostu politikalarını gerekçe gösterdi. İran'a yönelik bu iki kanalın yanı sıra 'Tishk TV' adlı bir kanalın da mart ayında yayına başlayacağı kaydedildi.

DİĞER KÜRTÇE KANALLAR

Uydu aracılığıyla halen PKK çizgisindeki Roj TV ve bu kanalla birlikte 'Mezopotamya Müzik Kanalı' (MMC) ve 'Mezopotamya-TV'nin (Me-TV) yanı sıra, Kuzey Irak'ta Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin kontrolünde bulunan 'Kurdistan TV' ile 'Zagros TV' ile Celal Talabani liderliğindeki Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Kurd-Sat isimli kanalları Kürtçe yayın yapıyor.

Halen hangi gruba bağlı olmadığı bilinmeyen ve ekranda sadece adı yer alan 'TV Gally Kürdistan' adlı kanalında yakında test yayını yapması bekleniyor.

MEVCUT KÜRTÇE TV KANALLARI VE YAKIN OLDUKLARI ÖRGÜTLER

Roj TV (PKK), MMC(PKK-Müzik), Mezopotamya TV (PKK-kültür), Kurdistan TV (Irak Kürdistan Demokrat Partisi-Genel), Zagros TV (Irak Kürdistan Demokrat Partisi (Genel), Kurd-Sat (Kürdistan Yurtsever Birliği- Genel), Rojhelat TV (İran- Komala- Genel) Komala TV (İran- Komala-siyasi), TISHK TV (İran-İran Kürdistan Demokrat Partisi-Test), TV Gally Kurdistan (Test-Belli değil).

Haberin Devamı