Gazete Vatan Logo

İstiklal Caddesi dünyada 2 numara!

İstanbul caddelerindeki kira artışı dünyayla yarışıyor. İstiklal Caddesi, yüzde 27.3 artışla dünya ikincisi olurken, kiraların en çok arttığı ilk 10’da Bağdat Caddesi ve Abdi İpekçi de yer aldı.

İstiklal Caddesi dünyada 2 numara!

İstanbul’da cadde perakendeciliği, dünyayla yarışıyor. İstanbul’un perakende de önemli adreslerinden olan İstiklal Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve Bağdat Caddesi, kira artışında dünyanın önde gelen caddelerini geride bırakıp, ilk 10’da yer aldı. İstiklal Caddesi, yüzde 27.3 kira artışıyla San Francisco’daki Union Square’in ardından dünya ikincisi oldu.

Union Square ilk sırada

Cushman & Wakefield, 2014-2015 yılına ilişkin olarak hazırladığı uluslararası kira araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye’den 3 cadde dünyada en çok kira artışının yaşandığı caddeler oldu.Geçtiğimiz aylarda ‘İstanbul’un Alışveriş Caddeleri’ raporunu da ortaya koyan Cushman & Wakefield; Abdi İpekçi, Bağdat ve İstiklal Caddeleri’nde yaşanan işlem hacmi ile kira artışlarına dikkat çekti. İstiklal Caddesi, yüzde 27.3 artış ile dünyada kiraların en çok arttığı ikinci cadde oldu. Bağdat Caddesi, yüzde 24.4 kira artışı ile dünyada altıncı sıraya yerleşti. Abdi İpekçi Caddesi ise, yüzde 20.9 artışla onuncu sırada yer buldu. Böylece bu caddeler, dünyada en çok kira artışının yaşandığı ilk 10 cadde arasına girdi.

Haberin Devamı

Rapora göre, dünyada kiraların en çok arttığı bölge yüzde 30 artış ile San Fransisco’daki Union Square oldu. Pekin’deki CBD Caddesi yüzde 26.4 ile üçüncü sırada, Sidney’deki Pitt Street Mall yüzde 25 artış ile dördüncü, Galway’deki Shop Street de yüzde 25 artış ile beşinci sırada yer aldı.

17 bin 500 metrekare

Yıllık raporda yer alan verilere göre, ilk 10’daki 3 caddede, toplam 17 bin 500 metrekarelik işlem gerçekleşti. Yılın son çeyreğinde Zadig&Voltaire Nişantaşı’nda 3. mağazasını açtı. İsveç saat markası Ulysse Nardin’in ilk butik mağazası ve Armani’nin tüm markalarını bir arada topladığı mağaza açılışlarıyla Nişantaşı lüks markaların tercihi olmayı sürdürdü. Yıl boyunca diğer önemli marka girişleri ise Nişantaşı’nda Versace, Barbara Bui, Stefano Ricci ve Bobbi Brown, Bağdat Caddesi’nde H&M’in ikinci cadde mağaza açılışı oldu. Yerli ve yabancı perakendecilerden gelen güçlü talepten dolayı, özellikle İstanbul’da birincil kiralar üzerindeki artış baskısının devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Oxford Street ile yarışıyorlar

- Üç alışveriş caddesindeki toplam perakende stoku 1.000’den fazla mağazada yaklaşık 190 bin metrekare olarak tespit ediliyor.

- Ayrıca uluslararası alışveriş caddeleri ile kıyaslandığında; uluslararası markaların varlığı, mağaza sayısı gibi nitelikler açısından Londra’daki Oxford Street ve Berlin’deki Ku’damm gibi uluslararası caddelerle yarışıyorlar.

- Nişantaşı bölgesi lüks markalar tarafından tercih edilirken, İstiklal’de uluslararası ve ulusal markalar yer alıyor. Bağdat Caddesi ise uluslararası lüks ve üst segment markaların yanı sıra ulusal ve uluslararası markalara da ev sahipliği yapıyor.