Gazete Vatan Logo

İstihbaratın eski üst düzey isimleri Samast ve Tuncel’le yargılanacak

Yargıtay İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hrant Dink suikasti ana davası ile kamu görevlilerinin cinayette ihmali olduğu gerekçesiyle yargılandığı iki davayı birleştirdi. 9 yıllık düğümde kritik bir perde açıldı

İstihbaratın eski üst düzey isimleri Samast ve Tuncel’le yargılanacak

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili 26 kamu görevlisi şüpheli için hazırlanan iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca onaylanmasının ardından terör ve örgütlü suçlardan sorumlu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. İddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dosyayı davalar arasında fiili ve hukuki irtibat nedeniyle dosyaların birleştirilmesine karar vererek ana davanın görüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Bu mahkeme de terör suçlarına bakmakla görevli olmadığı gerekçesiyle dosyayı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderdi.İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in de bulunduğu 26 sanıklı davayla ilgili, uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla dosyanın uyuşmazlık mahkemesi olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderilmesine hükmetti.

‘Hukuki ve fiili irtibat’

Haberin Devamı

Uyuşmazlık mahkemesi olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, “Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu” iddiasına ilişkin davanın “örgütlü suç” olduğu gerekçesiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakmasına karar verdi. Yargıtay, ayrıca her iki davanın aralarında “hukuki, şahsi ve fiili irtibat” bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine de hükmetti.

9 yılda kilidi çözülmedi...

Dink ana davasıda tetikçi Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu sanıklar yer alıyor. Kamu görevlileriyle ilgili iddianamede ise Ramazan Akyürek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 56 yıla kadar, Ali Fuat Yılmazer’in ağırlaştırılmış müebbet ile 35 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Yine dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerra’ın, “Görevi Kötüye Kullanmak” suçundan 3 aydan bir yıla kadar hapsi talep ediliyor.