Gazete Vatan Logo

İstifasını askıya aldı

Suudi Arabistan ziyareti sırasında sürpriz şekilde görevinden istifa eden Lübnan Başbakanı Hariri, ülkesine dönüşte istifasını askıya aldı

İstifasını askıya aldı

Ay başında Suudi Arabistan Kralı Selman’la görüşmek üzere başkent Riyad’a gitmesinin ardından can güvenliğini gerekçe göstererek görevinden istifa ettiğini açıklayan Lübnan Başbakanı Saad el Hariri, ülkesine dönüşünün ardından yine sürpriz şekilde istifasını askıya aldığını duyurdu.

Ülkesine döndükten sonra başkent Beyrut’ta bağımsızlık günü kutlamalarına katılan ve Cumhurbaşkanı Mişel Aun ile görüşen Hariri yaptığı açıklamada, “İstifamı Aun’a sundum. O da bunu önermeden önce beklemem ve istifanın siyasi arka planı ve nedenleri konusunda ‘daha fazla diyalog’ için beklemem uyarısında bulundu” dedi. Bu talebe olumlu yanıt verdiğini aktaran Hariri, görüşmelerin ‘ulusal diyaloğa ciddi bir başlangıç oluşturmasını umduğunu da’ ifade etti.

Daiy Star’ın aktardığına göre Hairi ile Aun’un görüşmesinde Meclis Sözcüsü Nebih Berri de hazır bulundu. Berri kısa süre görüşmeden ayrılarak Aun ve Hariri’yi yalnız bıraktı.

Hariri, kurduğu hükümetin güvenoyu almasının üzerinden bir yıl geçmeden 4 Kasım’da, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa konuşmasında, ‘Hizbullah ve İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını’ savunan Hariri, ‘kendisine suikast düzenlenebileceği endişesi taşıdığını’ dile getirmişti.

Haberin Devamı

İstifa ülkesinde şok etkisi yaratmış, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Cumhurbaşkanı Aun, Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından ‘gözaltına alındığını’ öne sürmüştü. İddiaları yalanlayan Hariri ise kendi iradesiyle istifa ettiğini ve yakında ülkesine döneceğini belirtmiş, ardından geçen hafta sonu Paris’e giderek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmüştü.

Önceki gün Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile başkent Kahire’de görüşen Hariri, 17 gün sonra ükesine dönmüştü.